Taşköprü sarmısağını Çin çarptı!

Çin'in devreye girmesi ile sarımsak fiyatları dibe vurdu. Sezon başında 7-8 lira olan Taşköprü sarımsağının 1.5 liraya alıcı bulamıyor.

Taşköprü sarmısağını Çin çarptı!
Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, Çin'den sarımsak ithalatının başlaması nedeniyle fiyatların düştüğünü belirterek, “Geçmiş yıllarda sarımsağını Gökırmak'a dökmek zorunda kalan üreticimiz aynı kaderi bir kez daha yaşamamak için fiyatları oldukça geri çekmiş durumda” dedi. Taşköprü'deki Sarımsak Pazarı'nda iri kalite sarımsak 3,3 liradan, orta boy sarımsak 1,5-2 liradan ufak boy sarımsak ise 75 kuruş ile 1,5 liradan alıcı buluyor.

Çelik, dünyaca ünlü sarımsaklarının bu yıl sezon başında 7-8 liralardan alıcı bulmasına rağmen daha sonra Çin sarımsağı ithalatı ve çeşitli nedenlerden dolayı sarımsak fiyatlarının ve satışlarının düşüşe geçtiğini söyledi.

Bu yıl 16-18 bin ton sarımsak üretildiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:

“Taşköprü sarımsağının şimdiye kadar neredeyse tamamı satılmış olması gerekirken bugün üreticinin elinde yaklaşık 6 bin ton sarımsak bulunuyor.

Bu da biz üreticileri karamsarlığa itmekte. Geçmiş yıllarda sarımsağını Gökırmak'a dökmek zorunda kalan üreticimiz aynı kaderi bir kez daha yaşamamak için fiyatları oldukça geri çekmiş durumda. Üreticimiz zararına da olsa elindeki sarımsağı satmak zorunda kaldı.

Bu da şu günlerde biraz da olsa satışlara hareketlilik kazandırdı. Özellikle Çin sarımsağının ülkemize girmesi fiyatları düşürdü”

Taşköprü Hamzaoğlu köyü üreticilerinden Selahattin Kaya da bu yıl 12 ton sarımsak ürettiğini belirterek,”Sezon başında ürettiğim sarımsağın bir kısmını 6,5 liradan sattım. Şu an elinde halen 3 ton sarımsak bulunuyor ve bu sarımsağı 1,5 liraya satmakta zorlanıyorum' 'dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52