Süt ve şeker kotaları kaldırılıyor

Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte, AB'nin 2015'te süt kotaları, 2017'de ise şeker kotalarını kaldıracağını açıkladı.

Süt ve şeker kotaları kaldırılıyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 'Gıda Sektörü AB'ye Uyum Sürecini Tartışıyor' konulu toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz, Gümrük Birliği Anlaşması'nın, Türkiye ile üçüncü ülkelerin arasındaki ticaretin önündeki büyük engel olduğunu belirtti. Akyüz, AB ile Türkiye arasında olan Gümrük Birliği Anlaşmasından dolayı, AB'nin 3. Ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının dolaylı olarak Türkiye'nin aleyhine çalıştığını söyledi.

ETKİLERİ ÖNEMLİ
Şu ana kadar 17'ye ulaşan bu tip anlaşmaların, Türkiye dahil 3. ülkeler için refah seviyesini azaltıcı olacağının öngörüldüğünü söyleyen Akyüz, 'Bunlara ilaveten ABD ile AB arasında görüşmeleri yapılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı' (TTYO) gerçekleşirse, dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine etkileri çok önemli' diye konuştu.

GÜMRÜK BİRLİĞİNDEN ÇIKMAK BİR ALTERNATİF
Akyüz, bu açmazdan çıkabilmek için 3 alternatif olduğunu vurguladı. Akyüz; 'AB giriş sürecinin çok hızlandırılması, AB'ye girip söz konusu anlaşmanın etkilerinden kurtulmak ya da ABD ile paralel olarak serbest ticaret anlaşmasını eşzamanlı olarak gerçekleştirmek, tüm bunlar olamadığı taktirde son alternatif ise AB ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'ndan çıkarak yerine Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması' dedi.

TİCARET KOLAYLAŞACAK
Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte, serbest ticaretin önünde AB olarak iki engelleri olduğunu dile getirdi. Bu engellerden birinin süt, diğerinin şeker kotaları olduğunu söyleyen Korte, '2015'de süt, 2017'de şeker kotaları AB'de kalkacak. Serbest ticaretin önü böylelikle açılacak' dedi. 

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2014, 17:06

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52