Su ürünleri AB'ye hazırlanıyor

AB'ye uyum sürecinde pilot sektör olarak seçilen Türk Su Ürünleri sektöründeki üretici örgütlerine yönelik Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi başladı.

Su ürünleri AB'ye hazırlanıyor
Haber / Halim Utlu
Türkiye'nin, AB'ye uyum sürecinde pilot sektör olarak seçilen su ürünleri sektöründeki üretici örgütlerine yönelik Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Şubat'ta başladı. Fransa, Hollanda, İsveç ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülen "Su Ürünleri Üretici Örgütleri için Kurumsal Kapasite Oluşturulması AB Eşleştirme Projesi" için Ankara’da bir toplantı yapıldı.

Su ürünleri örgütleri aktif rol almalı
AB'ye uyum sürecinde birçok proje fonundan yararlanıldığını, Türkiye tarımının AB'nin ortak piyasa düzenlerine uyumlu hale getirilmesi çalışmalarında, üretici örgütlerinin aktif rol alması gerektiğini, pilot sektör olarak seçilen su ürünleri sektöründeki üretici örgütlerine yönelik AB Eşleştirme Projesinin geçen ay başladığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adil Tunç, projenin ülkemizdeki su ürünleri üretici örgütlerinin AB'deki emsalleri gibi güçlü ve etkin olmalarını, AB uyum kapsamında yürütülen çalışmalara önemli katkılar sağlamalarını ve yön gösterici olmalarını istedi.

Küçük işletmeler, yaşam tarzı nedeniyle üretim yapıyor
2014'ün BM tarafından "Dünya Aile Çiftçiliği Yılı" ilan edildiğini, küçük işletmelerin ticari kaygı değil, yaşam tarzı nedeniyle üretim yaptıklarını, bu durumun da üretimde sürekliliği getirdiğini ve gıda güvenliğini sağladığını ve dünyada üretilen tüm gıdaların yüzde 80'inin küçük işletmeler tarafından üretildiğine dikkati çeken Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek,Türkiye tarımının birim alandan veya hayvan başına verimde dünya standartlarına ulaştığını, ancak Türkiye tarım sektörünün, tarımsal örgütlenmede olması gereken başarılara imza atamadığını anlatttı.

AB mevzuatıyla uyumlu hale gelecek
Örgütlenme sürecinin de sektörle birlikte bir an önce tamamlanması gerektiğini, proje ile Türkiye'de su ürünleri sektöründe kurumsal kapasite geliştirilerek, tüm paydaşlarla birlikte çalışabilecek nitelikli bir ekibe sahip olunabileceğini ifade eden Küsek,"Proje ekibi, balıkçıların refah düzeyinin yükseltilmesi, piyasada istikrarın sağlanması ve tüketicilere yüksek kalitede su ürünlerinin sunulması konularında çalışacak. Proje kapsamında Türk mevzuatı, AB mevzuatıyla uyumlaştırılacak, su ürünleri üretici örgütleri, ilgili AB mevzuatına uygun örgütlenme yapısına hazırlanacak."dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2014, 14:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52