Şifa niyetine neslini yok ediyoruz!

Van'da avlanması yasak olduğu halde kaçak avlanan balığın nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Şifa niyetine neslini yok ediyoruz!
Avlanması yasak olmasına rağmen çeşitli hastalıklara iyi geldiği gerekçesiyle kaçak avlanan kırmızı benekli alabalık, yok olma tehlikesi yaşıyor.

Derisindeki kırmızı noktalar nedeniyle 'kırmızı benekli' olarak adlandırılan alabalık, halk arasında gerek lezzeti gerekse sarılık, sırt ağrısı, kırık ve çıkıklar ile bazı hastalıklara iyi geldiği yönündeki anlayış nedeniyle avcıların hedefi oluyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçmiş yıllarda Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki tüm akarsular ile Toros Dağları'ndaki dereler ve Trakya'daki bazı nehirlerde yetişen kırmızı benekli alabalığın, şu anda belli başlı derelerde neslini koruma mücadelesi verdiğini söylüyor.

Kırmızı benekli alabalığın hastalıkları iyileştirdiği yönünde bilimsel hiçbir veri bulunmadığını vurgulayan Sarı, "Bu balık türünün herhangi bir hastalığa şifa olması söz konusu değil. Bazı bölgelerde sarılık hastalığına ilaç olarak görülürken, bazı bölgelerde de yavruları çiğ olarak yutuluyor. Bunların bilimsel hiçbir dayanağı yok. Bu yüzden alabalıkları rahat bırakalım. Zaten derelerimizde yok denecek kadar az kaldı." diyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla kırmızı benekli alabalık türünün çiftliklerde yetiştirilmeye başlandığını belirten Sarı, "Çiftliklerde yetiştirilen balıklar saldırgan. Doğal ortama bırakıldıktan sonra yerli türleri bulundukları ortamdan uzaklaştırıyor. Bu nedenle iki türün aynı ortamda yaşamasının önlenmesi gerekiyor.'' şeklinde konuşuyor.

Avlanması yasak olduğu halde, kaçak avlanmanın önüne geçilemediğine de değinen Sarı, caydırıcı cezalarla bunun önlenebileceğini ifade ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52