Uzmanlardan 'Brusella' uyarısı

Van Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürü Gürgin Bilici, genellikle fark edilemeyen ve sonrada baş gösteren brusella hastalığının çiğ sütten kaynaklandığını belirtti.

Uzmanlardan 'Brusella' uyarısı
Van Belediye Başkanlığı Veteriner İşleri Müdürü Gürgin Bilici, "67 derecede 1 saniye bile kaynatılan süt içinde hastalık kalmaz. Ayrıca salamura brusellayı önler" dedi. Bilici, sütün belirli bir sıcaklığa gelmesini beklenmeden mayalandığında bununda brusellaya neden olduğunu söyledi.

Oysaki 67 derecede 1 saniye bile kaynatılan sütten artık hastalığın kalmadığını ifade eden Bilici, "Maalesef yaz aylarında, özellikle hava sıcak olmasından dolayı sütte haliyle sıcak. Hiç kaynatılmadan mayalanıyor. Bu da hastalığa neden oluyor. Oysaki sütün iyi ve kaynatılması gerek. Yani 67 derece sıcaklıkta bir saniye kaynatılan sütten artık hastalık kalmaz. Uzmanlar o kadar uyarmalarına rağmen yinede aynı hatalar devam diyor" dedi.

SALAMURA BRUSELLAYI ENGELLİYOR

Salamurada en az 2 ay kalan peynirin artık brusella olmasının imkansız olduğunu ifade eden Bilici, "Eğer süt yeterince kaynatılmamışsa o zaman brusella riski vardır. Bu nedenle taze peynir risklidir. Oysaki salamurada en az 2 ay kalan peynirde artık brusella riski kalmaz. Peynirin böyle yapılması daha da doğrudur" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52