Peynirin bozulma nedenleri keşfediliyor

Araştırmacılar, bozulmaya neden olan değişiklikleri tespit etmek amacıyla, gıdada bulunan mikrobiyel toplulukların tespiti için düşük maliyetli bir metot geliştirmek üzere çalışmalara başladı.

Peynirin bozulma nedenleri keşfediliyor
İsveç Zurich Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zurich) bünyesindeki Gıda, Beslenme ve Sağlık Enstitüsü ve GATC Biotech firmasından bilim insanları, bozulmuş peynirlerde bulunan mikrobiyel organizmalardaki farklılıkları tespit etmek amacıyla genomik dizilimi kullanarak peynirin bozulma nedenlerini inceleyecekler.

GATC Biotech İş Geliştirme Müdürü Dr. Kerstin Stangier, yaklaşımın, mikroorganizma popülâsyonları ve fonksiyonlarındaki farklılıkları test etmek için bozulmuş ve bozulmamış peynir örneklerinden alınan DNA ve rNA verilerini izole etmek üzerine odaklandığını belirtti.

Yöntem, bozulmuş ve bozulmamış peynirde bulunan organizmaların hem tipini hem de seviyelerini tespit etmek için çok platformlu yüksek girdi-çıktılı genomik sıralama teknolojisini kullanacak. Daha sonra, bozulma sürecinde önemli roller oynayabilecek mikrobiyel değişiklikleri tespit etmek için bozulmuş ve bozulmamış peynir örneklerindeki farklılıkları inceleyecek.

Stangier, “Araştırma projesinde başlangıç olarak peynir kullanılıyor olsa da uzun vadeli planımız, benzer araştırmaları, proje için geliştirilmiş olan ilkeler ve teknikleri kullanarak diğer süt ürünleri, et, balık ve işlenmiş gıda üretiminin diğer alanları da dâhil olmak üzere diğer gıdalarda da gerçekleştirmek.” dedi.

GATC Biotech, yeni metotların; kalite güvence ve gıda güvenliği kalite kontrolü, üretim veriminin optimizasyonu, gıda üretim prosesleri ile ilgili faydalı bilgi temin etme konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

Genom analizinin kullanıldığı araştırma, peynirlerde bulunan mikroorganizmaların genetik popülâsyonuna ait bir çerçeve ortaya koyacak. Stangier’in söylediği üzere araştırma bu sayede sadece mevcut mikroorganizmaları tespit etmekle kalmayıp ayrıca mevcut olan her bir mikroorganizmanın sayısını, hangi mikroorganizmanın çoğaldığını ve çoğalma sırasında ortaya çıkan değişikliklerin bir bozulma nedeni olup olmadığını da bilmelerine olanak sağlayacak.

Çalışmanın, önümüzdeki yılın ilk yarısı içinde bitirilmesi gerektiğini ve bu sayede bir an önce diğer endüstrilere de uygulayabileceklerini ifade eden Stangier, GATC Biotech ve ETH Zurich araştırma ekibinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde bazı ilk sonuçları elde etmeyi umduklarını söyledi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52