Manisa'da beş yeni üzüm çeşidi tescillendi

Manisa'da yetiştirilen beş yeni üzüm çeşidi isimlendirilerek tescillendi ve Türkiye'ye ait yeni çeşitler olarak yerini aldı.

Manisa'da beş yeni üzüm çeşidi tescillendi
Manisa Bağcılık ve Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Manisa'da yetiştirilen beş üzüm çeşidinin isimlendirilerek tescillendiğini, bu üzümlerin uluslararası alanda Türkiye'ye ait yeni çeşitler olarak yerini aldığını söyledi.

Akay, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1989 yılında kurulan Bağcılık Araştırma İstasyonu'nun kurulan deneme bağlarında üzümcülüğün geliştirilmesi amacıyla araştırma geliştirme çalışmaları yürüttüğünü belirtti.

Bölgedeki mevcut üzüm türlerinin saptanarak, isimlendirilmesi ve tescil edilmesi çalışması da yaptıklarını dile getiren Akay, ''Bu kapsamda Manisa'ya özel beş çeşit çekirdeksiz üzüm türü, 'Sultan 1', 'Sultan 7', 'Saruhanbey', 'Manisa Sultanı' ve ''Altın Sultani' olarak isimlendirilerek tescillendi. Ulusal çeşit listesinde yayınlanan yeni üzüm isimleri, uluslararası alanda Türkiye'ye ait yeni çeşitler olarak yer aldı'' dedi.

Üzüm türlerinin tescil araştırma işini yürüten yüksek ziraat mühendislerinden Metin Kesgin de ''Bağ Denizi'' olarak adlandırdıkları İzmir Menemen'den başlayıp Manisa'dan Denizli'ye kadar uzanan bölgede çekirdeksiz kuru üzüm araştırması yaptıklarını, çalışmalarında farklı tipteki özgün türleri belirlediklerini belirtti.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52