Lokum üretimine şeker ayarı veriliyor

Bal üretimiyle başlayan gıda ürünlerinin üretimiyle ilgili yeni tebliğ çalışması farklı gıda ürünlerinde de uygulanacak. Bu doğrultuda ‘lokum’un üretim tebliği de hazırlanıyor…

Lokum üretimine şeker ayarı veriliyor

Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın hazırladığı yeni taslak tebliğinde lokumdaki şeker, meyve ve kaymak miktarlarının oranları değiştiriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan ve görüşe açılan yeni tebliğle, lokumun kriterleri değiştiriliyor. Tebliğ taslağına göre lokumun temel unsurlarından olan şeker oranı düşürülüyor. Halen yüzde 80 olan lokumdaki olması gereken minimum şeker miktarı, yüzde 75’e çekiliyor. Yürürlükteki tebliğde, lokumda çeşni olarak kullanılan meyve oranında alt sınır yüzde 15, sucuk tipi lokumda ise yüzde 20. Yeni tebliğde kullanılan çeşni miktarları da aşağıya çekiliyor.

Buna göre lokumda, sert kabuklu meyve kullanılıyorsa bu meyvelerin lokumdaki oranını öngören alt sınır 12’e düşürülecek, sucuk tipi lokumda da yüzde 18’e inecek. Çikolata, kakaolu fındık kreması gibi ürünleri içeren lokumlarda bu ürünlerin oranı en az yüzde 8 olacak. Düzenlemelerden biri de Afyon kaymağıyla ilgili. Bugüne kadar gerek Afyon kaymaklı gerekse normal kaymaklı lokumlarda; kaymak oranının en az yüzde 8 olması zorunluluktu. Düzenlemeyle, lokumda kullanılan Afyon kaymağı yüzde 10’un altında olamayacak, diğer kaymak türlerinde ise yüzde 8 yeterli olacak. Tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra, yeni düzenlemelere 3 ay içinde uyum zorunlu olacak. Her iki metinde ortak kriter lokumda çiğ nişasta lezzeti olmaması ve ağızda yumuşak, kaygan hissedilmesi.
Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52