İşte gıda fiyatlarını artıracak sebep!

Bitkilerden elde edilen 'biyoyakıt'ların akaryakıta karıştırılma mecburiyeti, beraberinde gıda fiyatlarında artış endişesini getirdi.

İşte gıda fiyatlarını artıracak sebep!
Yeni yıldan itibaren akaryakıta bitkilerden elde edilen 'biyoyakıt'ların eklenmesi zorunluluğu, beraberinde gıda fiyatlarının artıp artmayacağı tartışmalarını da getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOBL) Başkanı Şemsi Bayraktar, uygulamayla hem tarım ürünlerinin yakıt elde etmek amacıyla kullanılacağını hem de tarlalarda 'yakıtlık bitkiler' yetiştirileceğinden gıda fiyatlarının artabileceğini söyledi.
Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Genel Başkanı Necdet Buzbaş da, özellikle benzine eklenen 'biyoetanol' katkısının şeker pancarından elde edilen 'melas'tan elde edildiğine dikkat çekti. Melasın hayvan yemi olarak da kullanıldığını söyleyen Buzbaş, bu ürünün yakıt amaçlı kullanılması durumunda yem fiyatlarının artacağını bunun da et fiyatlarında yükselişe sebep olacağını vurguladı. Benzinde yüzde 2'lik bir harmanlama yapılmasının zorunlu hale gelmesi ile 2011 yılı benzin türleri tüketimi dikkate alındığında yaklaşık 52 bin metreküp etanol ihtiyacı ortaya çıkacak. Yani 611 bin 154 ton şeker pancarı veya 144 bin 301 ton mısır üretimine ihtiyaç duyulması bekleniyor. Yürürlüğe giren tebliğe göre, bugünden itibaren benzine yüzde 2 oranında, yerli mısır, pancar ve şeker kamışı gibi ürünlerden elde edilen 'biyoetonol' ilave edilecek. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren bu oran yüzde 3'e çıkartılacak.
Yine 1 Ocak 2014'ten itibaren de mazota, yüzde 1 oranında kanola, soya ve diğer yağlı bitkilerden elde edilen 'biyodizel' ilave edilecek. Bu oran 2015'te yüzde 2'ye, 2016'da da yüzde 3'e çıkacak. Biyodizel için hammaddenin yağlı tohumlar olduğuna dikkat çeken TÜGİS Başkanı, "Türkiye yılda 2.5-3 milyar dolarlık bir yağlı tohum ithal ediyor. Bu ürünler zaten yetersiz. Burada kontrolsüz davranılırsa özellikle de mevcut ürün bu alanda kullanılırsa yağlı ürünlerin fiyatları oldukça yükselir. Bu da gıdada hemen hemen her üründe artış getirir" diye konuştu. Getirilen yükümlülükler çerçevesinde, benzin türlerine yüzde 2'lik yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol harmanlanmasının cari açığın azaltılmasına yaklaşık 40 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağı belirtiliyor.
turkiyegazetesi.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52