İlave ekim alanı kalmadı verimlilik arttırılmalı

Amerikan Yağ Kimyacıları Derneği AOCS tarafından düzenlenen uluslararası Dünya Yağ Konferansı ve Sergisi, 20-23 Haziran 2011 tarihleri arasında 25’i aşkın ülkeden yaklaşık 350 ticari ve teknik delegenin katılımıyla İzmir’de gerçekleşti.

İlave ekim alanı kalmadı verimlilik arttırılmalı
Konferansta Oil World- Hamburg adına konuşan Alman piyasa analisti Thomas Mielke, dünyada artık ilave ekim alanı kalmadığına dikkat çektiği konuşmasında, yağlı tohum yetiştirilmesi için verimliliklerin artırılması gerektiğini söyledi. Mielke, talebin arzın önünde gitmesi nedeniyle yağ ve yağlı tohum fiyatlarının sağlamlığını koruyacağına dikkat çekerken dünyanın bu soruna bir çare bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AgriPro Tarımsal Danışmanlık firması ortağı Faik Genç de Türkiye yağ ve yağlı tohum ticaret dengelerini irdelediği sunumda, 2010-11 sezonu bitkisel yağ pazar büyüklüğünü 2,067 milyon ton olarak verdi. 2020 yılında toplam pazarın 2,751 milyon tona ulaşacağı tahmininde bulunan Genç, kişi başına bitkisel yağ tüketiminin de 33,96 kg’a çıkacağını savundu. Faik Genç, bu büyük talebi karşılamak için yağlı tohum üretiminin artırılamaması halinde ulusal bitkisel yağ sektörünün varlığını sürdürmekte zorlanacağını söyledi.

Yurdagül: “Yağ tüketimimiz dünya ortalamasında”

Konferans kapsamında geldiği İzmir'de AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ise Türkiye'de 1,5 milyon ton yağ tüketildiğini, kişi başı yağ tüketiminin 20-21 kilogram arasında ve dünya ortalaması civarında olduğunu söyledi.

Yurdagül, margarin ve likit yağ ihracatı da dikkate alındığında, yağda ham madde ihtiyacının yüzde 75'inin ithal edildiğini, bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin bu üretimi neden yapamadığının sorgulandığını ifade etti.

Türkiye için soya ve kanolanın uygun olduğunu Yurdagül, ''Geniş çapta bir üretim planlanamadığı için üretimi ekonomik olmuyor, bu nedenle ithal ediliyor'' dedi.

Margarinde Türkiye'de toplam tüketimin arttığını kaydeden Yurdagül, margarin kullanımının son 10 senede yüzde 35 artmasına karşın ev kullanımında yüzde 15 azalma olduğunu belirtti. Margarinde trans yağ probleminin önemli ölçüde çözüldüğünü, MÜMSAD üyesi firmaların trans yağ üretmediğini belirten Yurdagül, pazarın yüzde 90'ının da üye firmalarına ait olduğuna dikkat çekti.

Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52