Fırıncıya 'kendi mayanı üret' çağrısı

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, son dönemlerde maya fiyatlarındaki artışın fırıncıları olumsuz etkilediğini belirterek fırıncılara çağrıda bulundu.

Fırıncıya 'kendi mayanı üret' çağrısı
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayına kadar 20-22 lira olan maya fiyatının, zammın ardından 38-40 liraya kadar çıktığını söyledi.
Kuru mayanın tonunun, Avrupa'da 500 dolardan Türkiye'de ise 3 bin 150 liradan satıldığını ileri süren Özer, şunları kaydetti:
''Aslolan bir şeye parmak basalım, ekmeğin zam sebepleri vardır. Bir kere girdi maliyetleriniz artmışsa siz de bunu maliyetlerinize yansıtırsınız. Son 4 yılda doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt, kira fiyatları katlanarak arttı. Bu bir sebeptir. Ancak şimdi maya fiyatına bakıyoruz ocak ayına kadar 20-22 liraya aldığınız maya bir anda 38-40 liraya çıktı. Ben mayacıların kartel olduğunu yıllardan beri söylüyorum. Bu kartel ahlak sınırlarını da zorluyor. Yani 2 katı değil, 3 katı değil. Firmalar kuru mayayı iç pazara farklı, dış pazara farklı fiyattan veriyor. 2-3 yılda bir Rekabet Kurumu 300-500 milyar ceza yazar bunlara, yazmıştır da. Bunlar bu cezaları da yine bizden çıkarır. Bir şey fark etmiyor yani. Şimdi yine bu maya karteli iş başına geçti. Yılbaşından önce aynı anda zam geçişlerini yaptılar. Hepsi aynı anda, aynı saatte yapıyor.''
-''Çözüm kartelin kırılmasıdır''-
Özer, İstanbul'da 3 bin fırın bulunduğunu anımsatarak, konunun bu iş yerlerini yakından ilgilendirdiğini anlatı.
Gümrüklerin yüksek olduğunu ve bu nedenle fırıncının yurt dışından maya alamadığını ifade eden Özer, ''Bu işin çözümü kartelin kırılmasıdır. Bize izin versinler '0' gümrükle yurt dışından maya ithal edelim'' diye konuştu.
Konuyu Rekabet Kurumu'na da taşımaya hazırlandıklarını belirten İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Özer, sıkıntının giderilmesi için ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerini sözlerine ekledi.
-Ekşi maya üretimi-
Özer, İstanbul Fırıncılar Odası olarak arayışlarının devam ettiğini anlatarak, ekşi maya kullanımının sağlanması için kurs düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
Türkiye'de ekmek yapımında fenni maya kullanıldığını bildiren Özer, şunları kaydetti:
''Ata, dedelerimizin yaptığı ekşi maya kullanmalıyız. Şu anda fenni maya kullanıyoruz. Fırıncı mayasını kendisi üretmelidir, üretmeliyiz. Bununla ilgili akademisyenlerimizle, profesörlerimizle görüşüyoruz. Çok güzel bir seminer çalışması yapmayı düşünüyoruz. Fırıncı ustalarımızı ekşi maya ile ekmek yapmaya alıştıracağız. Bunun kurslarını vereceğiz.''
haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52