Meyve yerken dikkat!

Sağlığımız için son derece yararlı olan meyvelerin bazı sakıncaları da var, bu nedenle meyve yerken de dikkatli olmamız gerekir.

Meyve yerken dikkat!
Sağlığımız için son derece yararlı olan meyvelerin bazı sakıncaları da var, bu nedenle meyve yerken de dikkatli olmamız gerekir.
1. Aşır mandalina cilde zarar
Mandalinada karoten bulunuyor. Kısa sürede 1 kilo gibi çok miktarda mandalina ya da havuç yenirse, karoten maddesi karaciğerde hemen A vitaminine dönüştürülemez. Kandaki karoten miktarı hızla yükselir. Bu da sarı rengin ciltte birikmesine ve cildin sararmasına neden olur.
2. Şişmanlar fazla meyve tüketiminden kaçınmalı
Şişman insanlar fazla meyve tükettiğinde daha kolay şeker hastalığına yakalanır ve kanlarındaki yağ oranı da yükselebilir. Çünkü meyveler zengin şeker içermektedir. Şişman olanlar, şeker hastaları, kanlarında yağ oranı yüksek ve akciğerleri yağla kaplananlar, zayıflamak için yalnızca meyve yiyenler ve hamilelerin bu noktaya son derece dikkat etmeleri gerekiyor.
3. Meyve suyu içmekle meyve yemek farklı
Günümüzde birçok ailede meyve sıkma makinesi var ve taze sıkılmış meyve suyu içmenin hem daha lezzetli, hem de daha kolay olduğu düşünülüyor. Oysa besin uzmanları, dişleri iyi olmayanlar hariç meyvelerin doğrudan yenmesinin daha iyi olduğunu savunuyor.
Çünkü meyve suyu içmek, insan vücudunun meyvelerde bulunan zengin lif almasını engelliyor. Oysa bu lifler şeker, damar ve kalp hastalıklarını önleme ve bu hastalıklara yakalanma riskini düşürme işlevlerine sahip. Ayrıca bağırsakları hareketlendirerek, dışkının vücut dışına atılmasını hızlandırır.
Bunun yanı sıra meyvelerin doğrudan yenmesi insana doygunluk hissi de verebilir ve meyvelerin fazla yenmesini engeller. Meyve suyu ise insanın farkına varmadan fazla kalori ve şeker almasına neden olarak şeker, damar ve kalp hastalıklarına yakalanma oranı arttırır.
4. Kesilmiş meyvelerden uzak durulmalı
Meyveler C vitamininin başlıca kaynağıdır, ancak C vitamini havada kolay oksitlenir, yüksek ısı ve geneş de C vitamininin kaybolmasına neden olur. Bu nedenle önceden soyulmuş ya da kesilmiş meyvelerin içerdiği besin değeri de düşük olur. İngiltere Tüketiciler Derneği tarafından süpermarketlerde satılan kesilmiş ve paketlenmiş meyvelerdeki C vitamini hakkında bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda, 13 örneğin 4'ünde C vitamini miktarının, referans kayıtlarınkinden yüzde 50 az olduğu tespit edildi.
Bunun yanı sıra kesilmiş meyveler oda sıcaklığında uzun süre bekletildikten sonra kolayca mikrop kapar ve bu tür meyveler de insan sağlığına zarar verir.
5. Donmuş meyvelerde zehirli madde ürer
Besin uzmanları donmuş meyvelerde nitrit asit tuzu bulunduğunu ve aşırı miktardaki nitrit asit tuzunun vücut tarafından alındığında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklara yol açacağı uyarısında bulunuyor.
Bu nedenle meyve alınırken daha önce donup donmadığını anlamak çok önemli. Madalina ve protakal donduğunda kabuğundaki yağ içine sızar ve meyvenin acımsı bir tat vermesine neden olur. Ayrıca donmuş meyvelerin kabukları genellikle siyahlaşır.
6. Olgunlaşmamış muz kabızlığı ağırlaştırır
Muz zengin diyet lifi içermekte. Bu diyet lifinin büyük bir kısmı vücut tarafından hazmedilememesine ragmen, bağırsakları hareketlendirebilir. Bunun yanı sıra suda eriyen bu diyet lifleri mide ve bağırsak sularının salgılanmasını sağlayarak, dışkıyı yumşatır, vücut tarafından atılmasını kolaylaştırır. Ancak bu tür işleve sadece olgunlaşmış muz sahip, olgunlaşmamış muz ise bunun tam tersine bir etki yaratabilir. Olgunlaşmamış muzda bulunan tanen asit, suda zor erimenin yanı sıra mide ve bağırsak sularının salgılamalarını ve hareketlerini engeller. Bu nedenle olgunlaşmamış muz kabızlığa ya da kabızlığın ağırlaşmasına yol açar.
7. Mango alerjiye neden olabilir
Mangoda zengin meyve asidi, amino asit ve protein bulunmakta. Bu tür maddeler insanın cildine ulaştığında alerjiye yol açabilir ve bazılarında kızarıklık, şişkinlik ve ağrı da görülebilir. Ancak alerji herkeste olmaz ve alerji olduğunda da farklı insanlarda farklı belirtiler görülür. Kimi insanlar mango yedikten sonra hemen alerji olurken, kimi insanlar iki, üç gün sonra ancak rahatsızlık duymaya başlar.
8. C vitamini tapı meyvenin yerini tutmaz
Meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini, haptakine göre, ihmal edilmemesi gereken bir üstünlüğe sahip. Bu da birçok meyve ve sebzede bulunan C vitamini ve P vitamini olmak üzere iki vitaminin birleşiminden oluşuyor. P vitamini ise C vitamininin insan vücudunda rol oynamasına yardımcı oluyor. Bu nedenle hapın etkisi, doğal C vitaminine göre çok düşük. Ayrıca uzun süre ve büyük miktarda alınan C vitamini hapı, vücutta büyük miktarda oksalik asit oluşturarak, böbrek taşı için maddi zemin hazırlar. Oysa meyve ve sebzelerdeki C vitamini, oksalik asidin çoğalmasına neden olmaz.
9. Yemekten hemen sonra meyve yenmemeli
Yemekten hemen sonra yenen meyveler sindirime yararlı olmadığı gibi, karnın şişkinliği ve kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle meyvelerin yemekten 2 saat sonra ya da yemekten 1 saat önce yenmesi tavsiye ediliyor.
www.turkish.cri.cn

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52