GIDAVİTRİNİ- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Düzenli köyünde gerçekleştirilen "14. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivalinde Türkiyenin, bal üretiminde de Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu söyledi.
Bakan Eker, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Düzenli köyünde organize edilen, "14. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivaline katıldı. Konuşmasına Gürcüce "hoş geldiniz" diyerek başlayan Bakan Eker, Türkiye'nin, dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip topraklarından birinin üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, "Dünyadaki endemik bitki türünün büyük bir kısmı Türkiye'de yer alıyor. Bizim kayıtlarımız sadece Türkiye'de 4 bin civarında endemik bitki türü olduğu yönünde. 10 milyon kilometrekareye sahip, 30'un üzerinde ülkeyi barındıran Avrupa kıtasında sadece 2 bin 400 endemik bitki türü bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye'nin tek başına 4 bin endemik bitki türüne sahip olmasının ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu daha iyi ifade etmiş oluruz" diye konuştu.
Artvin'in Macahel bölgesinin Türkiye'nin bitki çeşitliliğinde, zenginliğinde ayrı bir payı ve önemi olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Sadece Artvin'de bin 864 bitki türü var. Bitki tür çeşitliliği bakımından Türkiye'nin üçüncü önemli merkezi konumunda. Macahelde gölgesinde oturduğumuz ağacın, seyrettiğimiz bitkilerin her biri hazine değerinde ve büyük öneme sahip. Bu önemi bilmemiz lazım. Burada iki milli park ve üç tabiat koruma alanı var" ifadelerini kullandı. Bakan Eker, Türkiye'nin arıcılık alanında 6.3 milyon kovanla kovan sayısı bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Türkiye, bal üretiminde de Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi. Bunlar önemli. Bundan daha fazla istifade etmek gerekiyor. Özellikle kırsal alanlarda kalkınmanın bunlar üzerine bina edilmesi bizim gayemiz. Buradan yola çıkarak bakanlık olarak içerisinde Artvin, Ardahan ve Kars'ın da olduğu Cumhuriyet tarihinde ilk olan bir projeyi hayata geçirdik. Bu bölgede hiçbir zaman bir kırsal kalkınma projesi uygulanmadı. Biz bakanlık olarak 26.5 milyon dolar kaynak temin ederek, Artvin'in de içinde yer aldığı kırsal kalkınma projesi başlattık. Proje kapsamında gerek eğitim çalışmaları, gerek örnek bahçe ve tesis oluşturma, gerekse ekonomik yatırımların hibe yoluyla desteklenmesi gibi konular başta olmak üzere çalışma yapıldı. Proje, vatandaşlarımızın gelirini artırarak, göç etmeyip bu cennet gibi topraklarda yaşamalarına katkı sağlamak için yapılan bir çalışmadır."
Bakan Eker, Artvin Vali Vekili Yusuf Kurt, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TEMA Vakfı Onursal Başkanlarından Nihat Gökyiğit'in de katıldığı festivalde vatandaşlarla sohbet etti. Gürcistan'ın Batum şehrinden gelen halk oyunları ekiplerinin gösterisini izleyen Bakan Eker, daha sonra Camili bölgesinde bulunan TEMA Nihat Gökyiğit Eğitim ve Araştırma Merkezindeki Kafkas Arı Irkının Üretilme İstasyonunda incelemelerde bulunarak, laboratuvarda Kafkas arı ırkının suni döllenme işlemini de izledi.
Artvinli çiftçiye 287 milyon lira destekleme yapıldı
Bakan Eker, Artvin programı çerçevesinde DSİ Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Artvin Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı"na da katıldı.
Sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile üreticiler ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı toplantıda konuşan Bakan Eker, şunları söyledi: "Bugün Artvin'e biz gelmeden önce bakanlığımızın bütün birimlerinin temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda bütün sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri yer aldı. Davet edilen kuruluş temsilcileri 40 civarında hususu ve öneriyi dile getirdiler. Bunların hepsini biz kaydettik. Amacımız burada doğrudan işin merkezinde tarım sektöründe dile getirilen hususları değerlendirmeye almaktır."
Kentte tarım sektörüyle ilgili bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara değinen Bakan Eker, şöyle devam etti: "Artvin ilimizde 2012 yılı sonu itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil 13 bin 600 kişi var. Burada yaklaşık 22 bin hektarda çiftci kayıt sistemine dahil arazi bulunuyor. Yine yaklaşık olarak 70 bin ton tarla bitkisi üretimi ile 150 bin ton meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Bunların yanı sıra 23 bin ton üzerinde sebze üretimi var. Mısır, patates ve bazı alanlarda çay ve fındık ile sebze türleri de yer alıyor. Büyükbaş hayvan sayısına baktığımızda özellikle yüksek verimli saf ırklarda çok ciddi bir gelişme var. Bu alanda yüzde 77'lik bir artış var. Yani 2003 yılında 6 bin civarında olan bu rakam şu anda 16 bin 700 civarında. Bu önemli bir gösterge çünkü yüksek verimli ırklarda durumumuz nedir bu onu gösteriyor."
Bakan Eker, 2013 yılının 7,5 aylık bölümünde kentte 13 bin çiftçiye 41 milyon lira karşılıksız hibe destek verildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bu geri istenmeyen, çiftçiye ürettiği ürün karşılığında verilen tarım desteği. Geçen sene 43 milyon ödeme yapılmıştı. Bu 10 sene öncesinde 3,5 milyon liraydı. Hükümetimiz döneminde Artvinli çiftçinin devletten aldığı karşılıksız tarım desteği yaklaşık 287 milyon lira. Bunun hayvancılıkla ilgili kısmına baktığımızda 2003 yılında 34 bin lira hayvancılık desteği alınırken 2013 yılında bu rakam 3.8 milyon lira oldu. Burada arıcılık desteğine baktığımız zaman da 2013 yılında 706 üretici 53 bin 687 kovan için 430 bin lira destek aldı."
Kafkas arı ırkında koloni başına 40 lira veriliyor
Bölgede Kafkas ana arı ırkının önemli bir potansiyeli bulunduğuna işaret eden Bakan Eker, şunları kaydetti: "Kafkas arının yerinde korunmasıyla ilgili bir destek projesi var. 2009 yılında biz Kafkas arı ırkının halk elinde korunmasıyla ilgili bir porje başlattık. Burada iki tane izole bölge bulunuyor. Biri Ardahan Posof diğeri ise Artvin Camili bölgesi. Proje kapsamında öncelikle 20 koloni ve üzeri yetiştiricilerin projede yer alması sağlandı. Bu projeyle birlik olma şartını getirdik ve ödemeleri bu şekilde yapıyoruz. Kafkas arısını yerinde muhafaza eden çiftçi sahibi olduğu arı kolonisi başına 2013 yılında 40 lira alıyor. Bu rakam daha önceden 25 liraydı. Bu özelikle arı ırkının yerinde korunmasına yönelik alınan tedbir."
Bakan Eker, kentte 5 yıl içerisinde bakanlık olarak yapacakları proje ve çalışmalara da değindi. Bitkisel üretimle ilgili çok değerli meyve çeşitlerinin bulunduğunu belirten Bakan Eker, şunları söyledi: "Bunların geliştirilmesi yönünde projeler yaparak katkı sağlayacağız. Yeni kapama bahçe tesislerinin kurulmasına öncülük verilecek. Bu kapsamda önümüzdeki 5 yılda 100 bin meyve fidanı ile kapama bahçesi oluşturmayı hedefliyoruz. Bakanlığımızın Karadeniz Araştırma Enstitisü'nde Artvin'deki ürünlerin genetik muhafazasına yönelik proje yürütüyoruz. Bu çok önemli çünkü eğer bunlar özel koruma altına alınmazsa kaybolur. Dolayısıyla bunların genetik olarak muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca hayvancılıkta arıcılığın geliştirilmesi hedeflerimiz içerisinde. Kooperatif ve birlikler desteklenerek kovan başına bal üretiminin artırılması amaçlanıyor."
Bakan Eker'in yanı sıra Artvin Vali Vekili Yılmaz Kurt, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'nın da katıldığı toplantı, karşılıklı soru ve cevaplarla basına kapalı olarak devam etti.
Bal üretiminde dünyanın ikinci büyük ülkesiyiz
Gıda Bakanı Eker, Türkiyenin, bal üretiminde Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu söyledi.
YORUM EKLE
1
Ananas suyu hastalıklara karşı kalkan gibi
2
Fazla kahve erken öldürüyor iddiası?
3
Pestisitli ürünleri Türk halkı nasıl tüketiyor?
4
Kırkağaç kavunu etiketli satılacak
5
Kepeğe karşı bıttım sabunu ile korunun
6
Meyan kökü şerbeti her derde deva
7
Bu besinlerle stresten kurtulabilirsiniz
8
Tüketicinin yeni gözdesi "Japon armudu"
9
Kuraklık turşu çeşitlerini de etkiledi
10
Kilosu 680 lira, yine de yok satıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:17
GÜNEŞ
06:43
ÖĞLE
13:03
İKİNDİ
16:29
AKŞAM
19:12
YATSI
20:32