Aydın'da "İncir Çalıştayı" yapıldı

Aydın Ticaret Odası 5. Meslek Komitesi’nin talebi üzerine incir ürününde mevcut mevzuat ve yaklaşan yeni sezon ile ilgili istişare toplantısı düzenlendi.

Aydın'da
Aydın Ticaret Odası (AYTO) 5. Meslek Komitesi’nin talebi üzerine incir ürününde mevcut mevzuat ve yaklaşan yeni sezon ile ilgili istişare toplantısı düzenlendi.

Aydın Ticaret Odası meclis salonunda düzenlenen toplantıya Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Kontrol Şube Müdürü Figen Sezer katıldılar. Toplantıda mevcut mevzuat hakkında bilgi veren yetkililer incir tüccarları ve ihracatçılarının sorularını yanıtladılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken “AYTO olarak görev algılamamız Aydın’ın değerlerine ve ürünlerine sahip çıkmaktır. Görev algımız gereği olarak da Aydın’ın ürünü olan inciri ele alırken de sorunları Devlet ile yasal mevzuat çerçevesinde çözebilmek münakaşasını ve münazarasını yapabilmeyi hedefliyoruz. Bildiğiniz üzere tüm Türkiye’de lokomotif sektör inşaat sektörüdür. Aydın’da lokomotif sektör incir sektörüdür. İncirci kazanır ise tüccar kazanır, tüccar kazanır ise de Aydın kazanır” dedi.

Aydın’ın lokomotif sektörü incirin pazar sorunu olmadığını, aksine pazarı kaybetme riskinin olduğunu kaydeden Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal da, İhracatta son yıllarda çok fazla parti mal dönüşü olduğunu belirterek “ Bakanlık bir takım kararlar alır, bu kararları alırken de zorlaştırayım diye almaz. Mevcut düzeni uyum ve ahenk içinde devam etmesi için alır. Amaç maksimumum fayda sağlamak içindir. Biz devlet olarak tüccarı korumak zorundayız ama tüketiciyi de korumak zorundayız. Aynı zamanda ülkemizin itibarını da korumak zorundayız.” diye konuştu.

Gıda Kontrol Şube Müdürü Figen Sezer ise, mevcut mevzuat çerçevesinde incir tüccar ve ihracatçılarına bilgilendirmede bulunarak “Kuru İncir Depolamasında Dikkat Edilecek Hususlar” hakkında bilgi verdi. Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ile birlikte soruları yanıtladı.

Toplantının sonunda AYTO Başkanı Hakan Ülken, önümüzdeki günlerde teşvik bölgelerinin yeniden değerlendirilmesi konusunda yeni bir yasanın çıkması söz konusu olduğunu ifade ederek “ Aydın Ticaret Odası olarak Aydın ilinin tamamını ilgilendiren sektörel bazlı hangi teşvik ve desteklerden yararlanılabileceği konusunda envanter çalışması yapıyoruz. Ben adım gibi biliyorum ki ne kadar çok zorlarsak o kadar çok sonuçla döneriz. Tek başımıza zorlamamız da bir anlam ifade etmez. İncir konusu da teşvik uygulamasında ilk sıralara aldığımız bir mesele. Devletin direk üreticiyi aflatoksinsiz ürünlerini desteklemesini sağlattırabilirsek bugün konuştuğumuz sorunların tamamına yakını gündemden düşer. AYTO olarak il genelindeki tüm oda ve borsalarımıza ihracatçı birliği ve konunun tüm taraflarını bu konuda birlik olmaya davet ediyorum” dedi.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52