Gıda Denetim Destek Projesi'ne taze kan

Gıda Bakanı Eker, 2013 yılının ilk 7 buçuk ayında İstanbul'da 54 bin gıda denetimi yapıldığını söyledi.

Gıda Denetim Destek Projesi'ne taze kan
GIDAVİTRİNİ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker İstanbul İl Özel İdaresince "Gıda Denetim Destek Projesi" kapsamında alınan 100 aracın İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü'ndeki devir teslim törenine katıldı.

Bakan Eker, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, insanların şehirlerde yaşamaya başlamasıyla sadece kendileri için değil, başkaları için de gıda ürettiğini belirtti. Hükümetleri döneminde gıdayı tohum safhasından tüketicinin sofrasına ulaşıncaya kadar tek bir noktadan denetleyecek bir mekanizma kurduklarını anlatan Eker, "Daha önceden gıda denetimi farklı bakanlıklar, farklı kuruluşlar arasında dağıtılmış durumdaydı. Bütün denetimleri, tarladan sofralara bir yerde izlenen ama farklı birimlerin koordinasyonuyla birlikte tatbikatı yapılan bir düzenlemeye dönüştürdük" dedi. Eker, gıda denetimlerini arttırdıklarına dikkati çekerek, "Bu yılın ilk 7 buçuk ayında İstanbul'da 54 bin gıda denetimi yapıldı. Denetimlerin gerektirdiği alt yapı, donanım, laboratuvar çalışmalarına paralel olarak süre içerisinde gelişti. Türkiye'deki vatandaşlarımız, çağdaş ülkelerde olduğu gibi gıda standartlarına ulaştı. Örneğin, 2010 yılında biz Avrupa Birliğiyle gıda faslını müzakereye açtık. Bu şu demek; Türkiye hazırlıklarını yaptı. Düzenlemeleriyle, gıda mevzuatıyla, denetim ve kontrol sistemiyle birlikte Avrupa Birliği'nin herhangi bir şehrinde hangi kriterler geçerliyse, hangi mevzuat uygulanıyorsa, Türkiye'nin illerinde de o mevzuat uygulanıyor. O sistem icra ediliyor" diye konuştu. "Gıdayla ilgili 180 bin ihbar ve şikayet aldık" Gıda denetimlerinde ceza yönteminden çok eğitici denetimler yaptıklarını söyleyen Eker, tüketiciyi denetimin bir parçası haline getirdiklerini vurgulayarak, "Alo 174 Gıda Hattı'nı açtıklarını dile getirdi. Bakan Eker, şöyle devam etti: "Bir milyonun üzerinde çağrı geldi. Alo Gıda Hattı 174'le birlikte gıdayla ilgili doğrudan 180 bin ihbar ve şikayet aldık. Bunun 176 binini de sonuçlandırdık. Türkiye'nin hangi yerinde, il ve ilçesinde olursa olsun, vatandaşlarımız gıdayla ilgili bir problem yaşarken 7 gün 24 saat arayabiliyor. Anında da o talep işleme konuluyor. Hem laboratuvar sonucuyla hem de denetim işlemleriyle vatandaş isterse bilgilendiriliyor. Bütün Türkiye'de bir yılda 39 bin civarında denetim yapılırken, 2013 yılının ilk 7 ayında bu 300 bini aştı. Bütün Türkiye için gıda denetim elemanı 820 iken şu an 5 bin 35." Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi kurduklarını kaydeden Eker, Bakanlık laboratuvarlarında her türlü gıda denetimine ilişkin deney yapabildiklerini ifade ederek, çalışmalarının artarak devam ettiğini söyledi.

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, "Okulların açılması öncesinde kantin denetimlerini artırdınız mı?" sorusu üzerine, sağlıklı beslenme öğretiminin okul öncesinde başladığını belirtti. Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile ortak çalışma yaptıklarını anlatan Eker, "Geçen yıl okul kantinlerinde uygulanmak üzere bir hijyen kılavuzu yayınladık. Kantinlerde, özellikle gıda servisinde çalışanların eğitimi başladı. Bu yıl da devam edecek. Satışa sunulan gıda maddelerinin düzenli aralıklarla denetlenmesi, çeşitli numuneler alınması uygulaması sürecek" dedi. Velilerin çocukların tüketeceği gıdalar konusunda hassas davranmasını ve görevlilere yardımcı olmasını isteyen Eker, sağlıklı beslenme, obeziteyle mücadele ve gıdaların hijyenik olması konusundaki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Okul sütü uygulamasına da devam edileceğini dile getiren Eker, bugün alınan araçlarla da sağlıklı gıda denetimine önemli katkı sağlanacağını sözlerine ekledi.

İstanbul'daki gıda denetimlerine destek amacıyla "Gıda Denetim Destek Projesi" kapsamında 100 araç alındığını anımsatan Eker, alınan araçların gerek denetim hizmetlerinde gerek laboratuvara ürünlerin analiz için götürülüp getirilmesi noktasında önemli hizmet vereceklerini bildirdi. Araçların alımına destek veren kurum ve kuruluşların yetkililerine plaket veren Eker, temsili olarak bir aracın anahtarını İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Piral'e verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52