Destek kesintisi kabul edilemez!

TZOB, "Çiftçiye verilen desteklerden kesinti yapılmamalı. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur" açıklamasında bulundu.

Destek kesintisi kabul edilemez!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçiye verilen desteklerden kesinti yapılmaması gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, tarımsal desteklerden yüzde 4 vergi kesintisi yapılmamasına yönelik taleplerini, 13 Mayıs 2013'te TZOB'un bina açılışı sırasında yönetim kurulu toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini, konuyu ilgili bakanlarla paylaştıklarını belirtti.

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi hangi aşamada bulunursa bulunsun, tarımın hemen hepsinde en fazla önem arz eden sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, ülkelerin tarım politikalarının oluşturulmasında, kırsalda yaşayanların gelir seviyelerinin artırılarak hayat standartlarının yükseltilmesinin ana hedef kabul edildiğini bildirdi.

Tarım sektöründe sermaye gereksiniminin büyük önem taşıdığının altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:
"Ancak birçok ürünü yılda bir satılan, buna karşılık bütün bir yıl masraf yapılan tarım sektöründe sermaye birikimi yapılamıyor, kullanılabilir sermaye miktarı çoğu zaman yetersiz kalıyor. Bu durumda öz sermayesi yetersiz olan işletmelerin, üretim faaliyetlerini devam ettirebilmeleri, işletmelerini büyütebilme ve yeni yatırımlar gerçekleştirebilmeleri için dış kaynaklara ihtiyaçları bulunuyor. Bundan dolayı tarımsal politikaların en önemli bölümünü oluşturan tarımsal kredilerin, faiz oranlarının düşük olması, zamanında ve yeterli miktarda kolaylıkla kullanılması sektörün gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. Çiftçiye verilen desteklerden kesinti yapılmamalı. Destek gelir değildir. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur."

"Dekontlar için ücret talep edildiği iddiası"
Üreticilerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması bakımından Ziraat Bankasının önemli bir rol üstlendiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Kredi kullanımı ile ilgili iş ve işlemlerde Zaman Zaman yaşanan sorunlar karşılıklı görüşmeler ile halledilmeye çalışılıyor. Ziraat Bankası ile yaşanan en son sorunlardan biri de Ziraat Bankası şubeleri tarafından çiftçilerimizin hesaplarına yatan destekleme ödemelerinden vergi dışında çeşitli adlar altında kesinti yapılması. Konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile görüşüldü, Ziraat Bankası Şubeleri tarafından vergi dışında herhangi bir ücret alınmadığı, alınan ücretlerin tespit edilmesi durumunda çiftçilerimizin hesaplarına aktarılacağı ifade edildi. Ziraat Bankasınca yapılan açıklamaya rağmen basına yansıyan haberlere göre çiftçilerimizce istenen dekontlar için ücret talep edilmiştir. Sorunun devam ettiği görülmektedir. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi, hak ettikleri desteklerin her ne ad altında olursa olsun kesintiye uğramaması bakımından gereğinin yapılması önem arz etmektedir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52