"Afyon Sucuğu" dünyaya rekorla tanıtılacak

Afyonkarahisar Ticaret Borsası, 'Afyon Sucuğu' markasını dünyaya tanıtmak için Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için denemelerde bulunacak.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, "Afyon Sucuğu"nu dünyaya tanıtmak amacıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için "en ağır" ve "en uzun" sucuk denemesinde bulunacaklarını söyledi.

ATB Başkanı Mühsürler, Borsa'da düzenlediği basın toplantısında, Afyonkarahisar'ın yöresel lezzeti "Afyon Sucuğu" ve "Afyon Pastırması" konusunda iddialı olduklarını, bu markayı tüm dünyaya tanıtmak istediklerini bildirdi.

Bu amaçla proje geliştirdiklerini ifade eden Mühsürler, 1 ton ağırlık denemesiyle "en ağır", 2 kilometre uzunluk denemesiyle ise "en uzun" kangal sucukla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için aday olacaklarını belirtti.
Afyonkarahisar'ın coğrafi işaretlerini taşıyan ürünlerin Guinness'e girmesini önemsediklerini dile getiren Mühsürler, Afyon Sucuğu'nun rekora imza atıp kitapta yer almasının tüm dünyada tanınmasının yanında, lezzeti ve kalitesiyle de bilinmesini sağlayacağını vurguladı.

Mühsürler, proje kapsamında hazırlıklara başladıklarını, Mayıs ya da Haziran ayında bu rekorları denemeyi hedeflediklerini kaydetti.

"Afyon sucuğu ve Afyon pastırması' adı yurt dışına taşındı"
"Afyon Sucuğu" ve "Afyon Pastırması"nın, Türk Patent Enstitüsü'ne 2003'teki başvurularıyla Türkiye'de koruma altına alındığını anımsatan Mühsürler, şunları söyledi:
"ATB olarak, Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması markalarının yurt dışına taşınması için, coğrafi işaretlerimiz konusunda yoğun çalışmalar yapıp 13 Ağustos 2012'de Avrupa Komisyonu'na müracaatta bulunduk ve markalarımızın AB üyesi ülkelerde korunması amacıyla ilk adımı attık. Marka olma ve dünyaya açılmada önemli bir adım olan bu girişim, iç ve dış tüketimle 'Afyon' markasının aranmasını sağlayacaktır. 1 ton ağırlığında ve 2 kilometre uzunluğunda kangal sucuk demesi yaparak, dünyanın 'en ağır ve 'en uzun sucuğu' unvanlarını almak istiyoruz. Bu ilk adım, diğer tüm illerimize örnek olmalıdır."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılı projesinde yer alan, "en az 10 markanın yurt dışında tescil edilmesi ve bilinmesi" konusuna da değinen Mühsürler, "Afyon Sucuğu" ile "Afyon Pastırması"nın bu yönde ilerlediğini aktardı.
Tescil sayesinde yöre adını kullanarak üretilen ürünlerin kalitesinin korunmasının sağlanacağını açıklayan Mühsürler, "Bu sayede, yörenin şöhretinin haksız kullanılması, kötü üretimle zarar verilmesi, yöreye ait hiçbir özelliği taşımamasına rağmen bu bölgeye ait gösterilen üretimle markaların zarar görmesi engellenecek" dedi.
Dünya

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52