Turizm fuarı EMITT açıldı

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) açıldı. Açılışta konuşan Bakan Günay yeni pazarlara açılma sinyali verdi.

Turizm fuarı EMITT açıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin yakın zamana kadar en büyük pazarı olan Avrupa'da gelecek yıl bir yorgunluk ve doygunluk olabileceğini belirterek, ''Yeni pazarlara açılmaya çalışıyoruz. Belki de ekonomik kriz bizi ekonomik olarak turizm alanındaki bağımlılıktan, iç içelikten bir miktar kurtaracak ve dünyanın yeni pazarlarına açılmamız konusunda bizi zorlayıcı olacak'' dedi. EKİN ve ITE Group tarafından TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde bu yıl 16'ncısı düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın (EMITT) açılışında konuşan Günay, turizmin dünyayı değiştirecek ve güzelleştirecek en önemli sektörlerin başında geldiğini söyledi.

Bakan Günay, ''20. yüzyılda büyük acılar, büyük savaşlar, büyük sorunlar yaşadık. Hepimizin barışa ihtiyacı var. Bir arada yaşamaya, birbirimizin hakkına saygılı olmaya, insan hakları temeli üzerinde yükselen bir dünya kurmaya çok ihtiyacımız var. Turizm, tanışmayı sağladığı için barışmayı sağlayan en önemli sektör'' diye konuştu.

Bir şükran duygusunu yüksek sesle ifade etmek istediğini belirten Günay, ''Bir ülkenin bağımsızlığını sağlayan uzun bir savaştan sonra yurt ve dünyada barışın altını çizen ve bugün dünyada ekonomisi ve demokrasisi ile dikkate değer bir Türkiye varsa bu ülkenin temeline en büyük harcı koyan, 'yurtta barış, dünyada barış' diyen sevgili Atatürk'ü rahmetle ve minnetle anmak istiyorum'' dedi. Günay'ın bu sözleri, salondakiler tarafından alkışlandı.

Türkiye'nin turizmde sektörün tüm bileşenleri sayesinde 25 yıllık bir mücadelenin ardından dünyada parmakla gösterilecek bir ülke haline geldiğini anlatan Günay, şunları kaydetti:

''Geçen yıl, 'İnşallah bu yıl yabancı turist sayısı olarak 30 milyonu geride bırakacağız' diyordum. Bu yıl 31 milyon 500 bin yabancı pasaportlu insan ülkemize geldi. Yeme-içme sektöründen konaklama sektörüne, illerde, ilçelerde Anadolu'nun şehirlerinde ve dağlarında turizm yapmaya çalışan arkadaşlarımın emekleri ve gayretleriyle biz bu noktaya geldik. Türkiye turizminin değerli emekçilerini alkışlıyorum.''

"İSTANBUL KÜLTÜR VE SANAT FAALİYETLERİ İLE DE ÖNE ÇIKIYOR"

Günay, fuarın geldiği noktanın Türkiye turizminin kalitesinin nereye yükseldiğini gösterdiğini dile getirdi.

İstanbul'da dün kültür ve turizmle ilgili etkinliklere katıldığını, bugün de bu tür etkinliklerde yer alacağını aktaran Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''İstanbul artık dünyada tarihi ile önemli değil, aynı zamanda sanat ve kültür faaliyetleri ile öne çıkan bir şehir. Ancak sadece İstanbul değil, Antalya ve Muğla da... Biz şimdi buna Türkiye coğrafyasının her yerinden yeni alanları katmaya çalışıyoruz. Türkiye artık kültür ve sanatın ayağa kalktığı, iç içe geçtiği ve turizme değer kattığı bir ülke haline geldi. İstiyoruz ki bu gelişmeden dünyanın her tarafından daha fazla konuk ağırlayarak bir bağlantı kurmak konusunda yararlanalım. Bu yıl Türk Hava Yolları Güney Amerika'ya direkt uçuşlar başlattı. Artık Çin'e ve Japonya'ya daha fazla uçuş yapılmaya çalışılıyor. Çünkü önümüzdeki yıl bizi bekleyen bir sıkıntı var. Bizim en büyük pazarımız Avrupa'ydı, yakın zamana kadar. Avrupa pazarında bir yorgunluk ve doygunluk olabilir önümüzdeki yıl için, bunu görüyoruz. Yeni pazarlara açılmaya çalışıyoruz. Belki de ekonomik kriz bizi ekonomik olarak turizm alanındaki bağımlılıktan, iç içelikten bir miktar kurtaracak ve dünyanın yeni pazarlara açılmamız konusunda bizi zorlayıcı olacak. Bu yüzden nisan ayında Bursa'da Arap Turizm Birliği ile yapılacak toplantıyı da önemsiyorum. Benzer bir toplantıyı birkaç yıl sonra Karadeniz'de de yapmanın da çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.''

Bakan Günay, konuşmasından sonra beraberindekilerle mini bir tango gösterisinin ardından kurdele keserek açılışını yaptığı fuarı gezdi. Çeşitli ikramlarda bulunulan ve hediyeler sunulan Bakan Günay, KKTC standında anı defterini imzaladı.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52