ICCI 2011’e görkemli açılış!

ICCI 2011 – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, 15-16-17 Haziran tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nin 9. ve 10. Salonlarında gerçekleşiyor. Enerji sektörünün önde gelen 200 firmasının katıldığı organizasyonu yaklaşık 10 bin sektör temsilcisinin ziyaret etmesi bekleniyor.

ICCI 2011’e görkemli açılış!
ICCI 2011 firmalara, düzenlenen B2B görüşmeler için Avrupa, Balkan ve Ortadoğu ülkelerinden İstanbul’a gelen 1000 kişilik hükümet heyetleri ile özel görüşme imkânları sunuyor. Fuarda yapılacak ikili iş görüşmeleri sonucunda ise yaklaşık 1 milyar dolarlık bir iş hacminin gerçekleşmesi öngörülüyor.

Türkiye’nin bölge ülkeler arasında enerji merkezi haline gelmesini sağlayan ICCI 2011 – 17’inci Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından törenle açıldı. Törende Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği (TÜRKOTED) Başkanı Özkan Ağış açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin enerji üretiminde mazereti olamaz

Enerji Bakanı Taner Yıldız açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya enerji politikalarındaki değişimlerden biraz daha bağımsız olarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmek, öncelikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak adına değişmeyen çizgisini 8,5 yıldan bu yana sürdürdüğünü söyledi. Türkiye'nin ciddi bir değişim, dönüşüm ve gelişim gösterdiğini dile getiren Yıldız, son 12 ayda yüzde 10,9'luk elektrik tüketim talebi artışına işaret etti. Her ülkenin şartlarının farklı olduğunu, bu rakama 8 yılda ulaşan gelişmiş ülkelerin bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

''Onların enerji kaynaklarına bakış açısı ile Türkiye'nin bakış açısı mutlaka farklılık arz etmek zorundadır. Türkiye Antartika bölgesinde değildir. Türkiye enerji kaynakları ile ilgili yoğunlaşılan bir bölgededir. 2015 yılı projeksiyonu; Türkiye'ye sınır olan ülkelerin ekonomik büyüklüğünün ancak Türkiye kadar olabileceğini gösteriyor. O yüzden Türkiye'nin her konuda mazereti olabilir ama enerji tüketimi ile ilgili en ufak bir aksaklığa mazereti olamaz. O yüzden hemen yakın süreçte 3 milyar ton civarında yerli kömürün elektrik üretimi ile ilgili kaynak olarak kullanılmasında özel sektörün önü açılacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili lisans alanların üretime geçmesinden tutun bütün kaynakları 2023 yılına kadar mutlaka harekete geçirmiş olmamız lazım.''

Türkiye enerji arz güvenliğini kollamalı

Türkiye'nin büyüme hızının yerli kaynakların üretimdeki büyüme hızından daha yüksek olacağına dikkati çeken Yıldız, ''İşte o zaman nükleer güç santrallarıyla alakalı başından beri kurguladığımız ve doğru olduğuna inandığımız bir noktadayız'' dedi. dünyadaki 30 ülkenin, 2'si haricinde nükleer güç santralleriyle ilgili bakış açılarını değiştirmediğini anımsatan Yıldız, bu iki ülkenin de söylemlerini 3 yılda 3 kez değiştirdiğini söyledi. Yıldız şöyle devam etti:

Artık Türkiye eski Türkiye değil

''O yüzden biz hiçbir zaman için inandığımız gerçeği ve doğruları vatandaşımızla, sektörle, kamuoyuyla paylaşmaktan çekinmedik, çünkü doğru olduğuna inandık. Türkiye'nin büyüme hızına ulaşabilen dünyada üç ülke var. O yüzden Türkiye, büyüme hızlarını karşılayabilecek, enerjideki arz güvenliğini, bütün enerji kaynaklarıyla birlikte çevreye duyarlı olarak ve çevre hassasiyetini kaybetmeden korumak ve kollamak durumundadır. Dünyada 26 santralin ömrünü tamamladı ve kapatılması gerekiyor. Bu santrallerin, yapımı devam eden 69 tane inşaatı engellememesi gerekli. Aslında Türkiye ne istediğini gayet iyi bilmektedir. O hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor ve güvenlikle ilgili kat sayıları artırarak ileri teknolojiyle ilgili uygulamalara geçmek durumundadır. Artık Türkiye eski Türkiye değildir.

Elektrik dağıtım ve üretim hizmetlerindeki özelleştirmelerle ilgili politikalarının devam edeceğini belirten Yıldız, aynı şekilde ithal edilen petrol ve doğalgazın gelişen teknoloji ile birlikte yerli kaynaklar haline gelmesiyle ilgili çalışmaların da süreceğinin altını çizdi. EPDK'ya yapılan 120 bin megavatlık lisans başvurularının siyasi istikrara duyulan güvenin özel sektör tarafından satın alınması anlamına geldiğini söyleyen Yıldız, bu konuda kamunun üzerine düşeni herzaman yaptığını bundan sonra da yapacağını kaydetti.

Enerji sektörü Türkiye ile büyüyor

Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak ise konuşmasında eneji sektörünün uyandırılmayı bekleyen bir ‘dev’ olduğuna duydukları inançla 1994 yılında çalışmaya başladıklarını ve rakamlara bakıldığında enerji sektörünün de Türkiye ile birlikte büyüdüğüne dikkat çekti. 1994 yılında 78 milyar kWh olan enerji üretiminin 210 milyar kWh’lar seviyesine geldiğine dikkat çeken Bulak şöyle konuştu:



“Enerji sektöründe uluslar arası alanda olumsuz gelişmeler yaşandı. 15 dolar seviyesinde olan petrol fiyatları 147 dolar seviyesini gördü, yani tam 7 kat arttı. Doğal gaz fiyatları ise 6 kart yükseldi. ICCI 2011’in temel konularından biri geleceğe güvenle bakmak ve tehditleri fırsatlara çevirecek ortak yol haritaları aramak olacak.”

Edison’dan bu yana enerji alanında 100 yıldır hiç değişmeyen kurallar önümüzdeki 15-20 yılda değişim rüzgarlarının etkisinde olduğunu belirten Süleyman Bulak, 19. YY’dan bu yana içten yanmalı motorların yerini hibrid motorlu araçlar aldığını ve ampüllerin yerini kompakt florasanlara bıraktığını sözlerine ekledi.

Enerji Oscar’ları ICCI 2011’de dağıtılacak

Türkiye’de ilk defa, ICCI 2011 – 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlere, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine ve sivil toplum örgütlerine çeşitli kategorilerde ödüller takdim edilecek. Enerji sektörünün Oscar’ları olarak nitelendirilen “Enerji Ödülleri 2010” ödülüne yaklaşık 65 kişi ve kurum lâyık görüldü.

Ödüller, Enerjiye Katkı Ödülleri (Bilimsel Kategori, Enerji Piyasaları Kategorisi), Yılın Enerji Yatırımcısı Ödülleri (Yılın En Çevreci Yatırımcısı, Yılın En Cesur Yatırımcısı, Yılın En Yönlendirici Yatırımcısı), Enerji Verimliliği Ödülleri (En Yüksek Verimli Termik Tesis, En Başarılı Termik İyileştirme, Yenilenebilir Enerji Tesisi) kategorilerinde veriliyor. 15 Haziran Çarşamba akşamı WOW Convention Center’da düzenlenecek törende ayrıca Jüri Özel Ödülü ve Onur Ödülü de verilecek.

En Çevreci Organizasyon: ICCI 2011

ICCI 2011, Türkiye’de ilk defa hayata geçirilecek ‘Sıfır Karbon Emisyonu’ uygulamasıyla “En Çevreci Fuar” olma özelliğini devam ettiriyor. ICCI organizasyonlarında Sektörel Fuarcılık tarafından son üç yıldır uygulanan ve Polat Enerji’nin “Dengeleme Sponsoru” olarak destek verdiği proje, fuarın enerji ve karbon salımlarını sıfıra indirmeyi amaçlıyor.

Karbon azaltım kredisi alınacak

Şirketler, yenilenebilir enerji projelerine destek olarak karbon emisyonlarını azaltabiliyorlar. Sektörel Fuarcılık da sahip olduğu sosyal sorumluluk vizyonu ve doğaya saygılı yönetim anlayışı çerçevesinde son üç yıldır olduğu gibi ICCI 2011 Organizasyonu için de Soma Rüzgar Enerji Santrali’nden karbon azaltım kredisi alıyor.

Fuar süresince ‘sıfır karbon’ hedefi

ICCI 2011 Fuar ve Konferansı süresince gerçekleşecek karbon salımları Soma Rüzgar Enerji Santrali’nin üretmiş olduğu Gold Standard Gönüllü Emisyon Azaltım Kredileri (GS VERs) ile dengelenecek. Böylece ICCI 2011 organizasyonu ‘sıfır karbon’ hedefini gerçekleştirerek, çevreye hiç zarar vermeden düzenlenmiş olacak.

Dünya devi markalar ICCI 2011’de

17.Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda enerji sektöründe faaliyet gösteren dünyanın en büyük markaları da yerini aldı. ICCI 2011’de Siemens, GE Enerji, Nordex, ABB, Rolls - Royce, Schneider, Vestas, Enercon gibi dünya devi markalar yer alacak. Ülkemizin önemli enerji şirketlerinden Zorlu Enerji Grubu, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, Mobil Oil Türk, Polat Enerji de fuara katılan şirketler arasında yer alıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52