Gerçek balı anlatmak için ‘arı’ gibi çalışıyorlar

Düzenli değerlendirme toplantılarına devam eden Arı Platformu, arı ürünlerinin sağlık üzerine olumlu etkilerini konuştu…

Gerçek balı anlatmak için ‘arı’ gibi çalışıyorlar
Kubilay Aktürk / Gıdavitrini
“Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu (Arı Platformu)” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Arı Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkileri” konulu seminer, üretici, sanayici ve sektörün önde gelen önemli akademisyenlerinin katılımıyla The Green Park Bostancı Hotel’de yapıldı.
Bal, arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünlerinin henüz göz önüne çıkmamış sağlık üzerine etkilerini araştırmak ve bu yeni bilgiler doğrultusunda kamuoyunu aydınlatmak amacıyla Bal Paketleyicileri Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (BAL-DER) başkanlığında kurulan “Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu (Arı Platformu)” arı ürünlerinin insan sağlığına olumlu etkileri ve bu ürünlerin tıpta kullanımı konusunda bilgiler aktardı.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 Mali Destek Programı tarafından desteklenen “Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Arı Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkileri” konulu seminer 5 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul The Green Park Bostancı Hotel’de, üretici, sanayici ve sektörün önde gelen akademisyenlerinin geniş katılımı ile gerçekleştirildi.

KAMUOYUNU BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Seminerin açılış konuşmasını “Bal ve Diğer Arı Ürünleri İle Sağlıklı Yaşam Platformu” Projesi’nin koordinatörü Aslı Elif Sunay yaptı. Sunay yaptığı konuşmada, arı platformunun faaliyetlerinden bahsetti. Eğitim seminerlerine çok önem verdiklerinin altını çizen Sunay, Arı Platformu’nun hedefleri ve yaygınlaştırma çalışmalarına da değindi ve Arı Platformu olarak kamuoyunu bilgilendiren benzer çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.
Sunay’ın ardından Apiterapi Derneği Başkanı Dr. Timuçin Atayoğlu söz aldı ve Türkiye ve Dünya’da apiterapi konulu bir konuşma yaptı.


AMAÇ TÜKETİCİYE SAĞLIKLI ÜRÜNÜ ULAŞTIRMAK
Seminere konuşmacı olarak katılan İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu da arı ürünlerinin kimyasal ve biyolojik özellikleri konulu bir konuşma yaptı. Boyacıoğlu konuşmasında hedeflerinin daha sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimi olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: “Arı Platformu sayesinde tüm ilgili akademisyen arkadaşlarımızla birlikte çalışma imkanı bulduğumuz için son derece mutluyum. Amacımız tüketiciye daha güvenilir ve sağlıklı gıdayı ulaştırabilmek. Bu proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hep bu yönde oldu” dedi.


ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ ÖNE ÇIKIYOR
Boyacıoğlu’nun konuşmasının ardından İÜ Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) adına Prof. Dr. Oğuz Öztürk arı ürünlerinin sağlık üzerine etkileri başlıklı konuşmasında, bal ve propolis hakkında geniş bilgiler verdi. Öztürk sunumunda, balın antioksidan özelliği ve antibakteriyel (bakterilere karşı koruyucu) etkisini örneklerle anlattı. Prof Dr. Oğuz Öztürk özellikle bal ve propolisin kalp hastalıklarına ve meme kanserine karşı olumlu etkilerinden söz ederek, Arı Platformu olarak 17 Mayıs’ta gerçekleştirecekleri basın toplantısında bu yönde yapmış oldukları çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacakları bilgisini verdi.



Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52