Kota dışı şeker önlemleri 'hayal kırıklığı'

CIUS, Avrupa Komisyonu’nun kota dışı şeker önlemlerini, şeker kullanıcılarının geleceğe yönelik plan yapabilmelerini engelleyeceğini iddia ederek eleştirdi.

Kota dışı şeker önlemleri 'hayal kırıklığı'
Avrupa Komisyonu, Avrupa Şeker Kullanıcıları Derneği (CIUS), Caobisco (Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerli Mamul Endüstrileri Derneği) ve BDSI (Almanya Şekerli Mamuller Derneği) gibi kuruluşlardan gelen tedarik şikâyetleri sonrasında, geçen yıl Kasım ayında AB pazarına ilave 1,2 milyon ton şeker sürüleceğini açıklamıştı.

CIUS, ilk kota dışı şeker partisinin AB pazarına sadece ilave 200.000 ton şeker sürülmesiyle sonuçlandığını belirterek, bu miktarın sınırlı kalmasının şeker kullanıcıların ihtiyacını karşılamadığını ve gelecek planları yapmalarını engellediğini vurguladı.

CIUS tedarik sıkıntısının azaltılması için Avrupa Komisyonu ve üye devletlere Şubat ayı sonunda kota dışı şekerin tamamının piyasaya sürülmesi çağrısında bulundu ve geri kalan kota şekerin düşük fiyatla teklifleri ve harçlar olmaksızın serbest bırakılmasını talep etti.

Institut Choiseul AB Şeker Rejimini yerden yere vurdu
Öte yandan Institut Choiseul adlı bağımsız bir düşünce kuruluşu, AB şeker kotalarının istikrarsızlık oluşturduğunu, küçük ve orta ölçekli şekerleme firmalarına sert bir darbe vurduğunu açıkladı.

Fransa’da bulunan, Institut Choiseul adında kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu, başkan Pascal Lorot’un imzasını taşıyan “Avrupa Şeker Sektörünün Geleceği” başlıklı bir stratejik makale yayınladı. Buna göre Avrupa, Ortak Tarım Politikası (Common Agricultural Policy – COP) içerisinde yer alan kota sistemini bırakmalı.

Rapora göre AB’nin 2010 yılından beri yıllık 13,3 milyon ton olan şeker pancarı üretim kotası, gıda ve içecek sektörünün yıllık 16 milyon tonluk şeker ihtiyacını karşılayamamakta, pazar istikrarını bozmakta ve daha önce görülmeyen tedarik sıkıntılarına yol açmakta. Bu durum marjları ve nakit akışları düşük olan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için sert bir darbe anlamına gelmekte. Raporda KOBİ’lerin 2011’de ton başına 470 Euro’yken 2012’de 720 Euro’ya yükselen şeker fiyatları ile boğuşmak zorunda kaldığı vurgulanmakta. Maliyetlerinin %50-80 arasındaki bölümünün hammaddelerden kaynaklandığı şekerlemeciler ayrıca artan kakao fiyatları ile de başa çıkmak zorunda kalıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52