Tasarı Senato'dan da geçerse Müslümanlar helal, Yahudiler koşer et bulamayacak. Karar, Hollanda'nın dini özgürlük tavrını tartışmalı hale getirdi. Geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından yabancı düşmanı partilerin güç kazandığı Hollanda Parlamentosu, ülkede 'helal ve koşer et' kesimini yasaklayan tartışmalı bir yasa tasarısını onayladı. Etinden faydalanılan hayvanların kesiminde bıçak kullanılmadan önce hayvanın bayıltılması gerektiğini öngören tasarı ülkede dinî kurallara uygun et kesimi yapmak isteyen Müslüman ve Yahudilerin tepkisini çekti. Meclisin onayından geçen tasarının yürürlüğe girmesi için eylül ayında Senato tarafından kabul edilmesi gerekiyor.
Helal ve koşer kesimi yasaklayan tasarının yasalaşması halinde dinî usullere göre et kesen birçok kasap işini terk etmek zorunda kalacak. Bu durumun 1 milyondan fazla Müslüman'ın yaşadığı ülkeye helal kesim et ihracatını artırması ve yerel et üretimine darbe vurması bekleniyor. Partisinin aksine tasarıya ret oyu veren Türk asıllı Hıristiyan Demokrat Milletvekili Coşkun Çörüz, oylamanın ardından, "Bundan sonra Kurban Bayramı'nda helal olarak et kesmek de zora girecek. Bu konuda maalesef bizler azınlıkta kaldık."dedi.
30'a karşı 116 oyla kabul edilen tasarının mimarı Hayvan Hakları Partisi Başkanı Marianne Thieme ise "Dünyada bilim adamları arasında hayvanların kesilmeden önce bayıltılmamasının onlara korkunç acı çektirdiği konusunda bir uzlaşı var." şeklinde konuşarak tasarıyı savundu.
Amsterdam'da helal et kesimi yaptığı için tercih edilen Türk kasaplar da karara tepkili. 22 yıldır kasaplık yapan Ahmet Kılıç, tasarının arkasında İslam karşıtlığı ile bilinen Hollandalı siyasetçi Gert Wilders'in olduğu görüşünde. New York Times'a konuşan Kılıç, karar yasalaşırsa manavlık yapmayı düşündüğünü ve helal et ithaline başlayacağını belirtti. Anketlere göre toplumun yüzde 60'ının destek verdiği tasarıya karşı Müslümanlar etkili bir muhalefet sergileyemediler. Müslüman liderlerin çok daha az nüfusa rağmen ses getiren bir kampanya yürüten Yahudi cemaati ile işbirliği yapacağı ifade ediliyor.
Yahudi inancına göre yapılan koşer kesimin de yasaklanması girişiminin ülkedeki 30 bin Yahudiyi göçe zorlayacağı belirtiliyor. Geçmişte birkaç kez Hollanda'yı terk etmek zorunda bırakılan Yahudiler, tasarıyı İkinci Dünya Savaşı sırasında alınan kararlara benzetirken, etkili Yahudi kuruluşlarından New York merkezli ADL, böyle bir adımın Hollanda'nın dinî özgürlüklere bağlılığına zarar vereceğini açıkladı. Hollanda Yahudi Cemaati de ülkede geniş bir nüfusa sahip olmadıklarını hatırlatarak "Cemaatimizin etkisi derin ve geniştir.'' uyarısında bulundu. Tasarı onaylanırsa Hollanda, Yeni Zelanda'nın ardından helal et kesiminin yasaklandığı ikinci ülke olacak. İsviçre'nin yanı sıra İskandinavya ve Baltık ülkelerinde benzer kararların çıkması için hazırlık yapılıyor.
Zaman
Hollanda’da yasaklar gıdaya sıçradı!
Yabancılara karşı adaletsiz uygulamalarla gündeme gelen Hollanda'da kısıtlayıcı bir karar daha çıktı. Hollanda Meclisi, hayvan hakları savunucularının desteklediği 'helal ve koşer kesim yasağına' onay verdi.
YORUM EKLE
1
İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı tamamlandı
2
İlave ekim alanı kalmadı verimlilik arttırılmalı
3
Kayısılar koli koli hediyelik gidiyor
4
Kayısı sempozyumu Erivan’da!
5
MÜSİAD'dan vergi yükü ve prim uyarısı
6
Türk firmasının marka zaferi!
7
NÜD’de Rint Akyüz güven tazeledi
8
Gençlerin zekasını kapatıyorlar!
9
Zeytinin liderleri Türkiye’de buluştu
10
Türk ve dünya mutfaklarındaki beslenme yanlışları
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:39
GÜNEŞ
07:03
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:05
AKŞAM
18:39
YATSI
19:58