Çöküş süt sektörüyle mi hızlanacak?

Zor günler geçiren İspanya ekonomisindeki daralma süt sektörüne de yansıdı. UPA, İspanya sütçülük pazarının çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi.

Çöküş süt sektörüyle mi hızlanacak?
İspanya Küçük Ölçekli Çiftçiler Birliği (UPA), bu hafta yaptığı açıklamada, İspanya sütçülük pazarının çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi. Açıklamada, artan üretim maliyetlerinin çiftçinin belini büktüğü ifade edilirken, çiğ süt fiyatlarının düştüğüne dikkat çekildi. Sütçülükteki üretim maliyetlerinin yaklaşık %70’ini yemin oluşturduğunun vurgulandığı açıklamada, yem fiyatlarının 2010 yılından bu yana resmi olarak %50 oranında arttığı ve mevcut kuraklık durumunun bunu daha da kötüleştireceğine dair endişeler ifade edildi. Birliğe göre, süt ve süt ürünlerine olan talep artıyor ve bu da ekonomik olarak bakıldığında fiyatların artması anlamına geliyor ancak şimdiye kadar İspanyol ve Avrupalı süt üreticileri böyle bir şeyle karşılaşmadı.
Copa-Cogeca, Emtialar ve Ticaret Müdürü Arnaud Petit, TheCattleSite’a verdiği demeçte; “İspanya, süt fiyatlarındaki düşüşten muzdarip olan tek ülke değil. Aslında bu, Avrupa’da son birkaç aydır görülen bir eğilim. Üretim maliyetinin üreticiden perakendeciye, oradan da tüketiciye yansıması dünya çapında bir problem.” dedi.
Kuraklıktan kaynaklanan sıkıntılar yaşayan İspanya’nın, Güney Amerika ile olan ticari anlaşması sayesinde yem konusunda sahip olduğu avantajlar söz konusu. İspanya’nın bu ticari anlaşma ile yaklaşık 2 milyon ton mısır ve sorgumu düşük bir vergi ile ithal edebileceğini ve üreticilerine düşük yem maliyeti sağlayabileceğini söyleyen Petit, bununla beraber Güney Amerika’nın da şu an şiddetli kuraklık sorunu ile karşı kaşıya olduğuna ve özellikle mısır için hasat tahminlerinin düştüğüne dikkat çekti.
İspanya süt endüstrisinin çöküşün eşiğinde olup olmadığı bilinmemekle birlikte, üreticilerin şu an yüksek üretim maliyetleri ve düşük süt fiyatı ile mücadele ettikleri bilinen bir gerçek.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52