Avrupa 'kırmızı et' sınavı veriyor!

Avrupa'da 16 ülkeye yayılan at eti skandalı soruşturmaları derinleşiyor. Bazı ürünlerde domuz etine de rastlandı...

Avrupa 'kırmızı et' sınavı veriyor!
Avrupa Birliği'nde 16 ülkeye yayılan at eti skandalı ile ilgili soruşturmalar derinleşiyor.

İngiltere'de bir mezbaha ile bir et şirketi kapatıldı. Avrupa Birliği tarım bakanları, güvenli gıda için kontrol zincirinin sıkılaştırılmasını kararlaştırdı.

İngiltere'de at eti skandalının dondurulmuş gıda ürünleriyle sınırlı olmadığı, kebaplarda ve hamburgerlerde de at eti kullanıldığı ortaya çıktı.

Kebapçılara at eti satmakla suçlanan İngiltere'nin kuzeyindeki bir mezbaha ile bir et şirketi kapatıldı, soruşturma sürüyor.

DOMUZ ETİNE RASTLANDI
Bazı dondurulmuş köftelerde de, etiketinde belirtilmediği halde domuz eti kullanıldığı, bu ürünlerin piyasadan çekildiği bildirildi.

Skandalın ortaya çıktığı ilk günlerde at etinin kaynağının Romanya'daki mezbahalar olabileceği öne sürülmüştü.

Romanya, at eti ihraç ettiğini doğruladı, ancak bunun etiketlerde yansıtıldığını, asla sığır eti diye at eti satılmadığını savundu.

Romanya Başbakanı Victor Ponta da, bakanlarına "Avrupalı yetkililere haklılığımızı anlatın, suçluluk psikolojisine girmeyin" tavsiyesinde bulundu.

Ponta, Rumen yetkili makamlarının gerekli araştırmaları yaptıklarını, Avrupa Birliği kurallarını çiğneyen hiç bir duruma rastlamadıklarını belirtti.

Avrupa piyasasında ne kadar at eti olduğu, insanların farkında olmadan ne kadar at eti tükettiği ise bilinmiyor.

Avrupa Birliği tarım bakanları, skandalı ve tüketicinin güveninin nasıl yerine getirilebileceği konularını görüşmek üzere Brüksel'de toplandı.

Toplantıda, gıda güvenliği için denetimlerin ve kontrol zincirinin artırılması kararlaştırıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52