Sindirim sorunlarına en iyi çözüm

Kuru ya da yeşil soğan her mevsim sofralarda yer almasına rağmen içerdiği besin değeri pek bilinmiyor.

Sindirim sorunlarına en iyi çözüm

Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Doğan, kanserden korunmada önemli bir etkisi olan soğanın besin değeri hakkında bilgiler aktardı.

Kuru soğan ve yeşil soğanı iki farklı kategoride ele alabiliriz. Yeşil soğan, soğan grubu altında yeşil sebzeler grubunda incelenir ve bileşiminde fazla miktarda klorofil pigmenti bulunur. Bu sebzelerde aynı zamanda karotenoidler ve flavonidler de vardır. Kuru soğanı ise soğan grubu altında beyaz sebzeler grubunda incelenir. Bu grup flavonid içerir.

İyi bir antioksidan olarak tanımlayacağım yeşil ve kuru soğan kalsiyum, C vitamini, demir ve posa açısından zengin yiyecekler grubundadır.

100 gr (ortalama 3 adet ) yeşil soğan tüketiminde, ortalama 40 kalori, 7 gm karbonhidrat, 1.5 gm protein, 34 mg kalsiyum, 1.4 mg demir, 22 mg C vitamini alınır.

100 gr (ortalama 2 orta boy) kuru soğan tüketildiğinde ise ortalama 46 kalori, 8.9 gm karbonhidrat, 1.4 gm protein, 30 mg kalsiyum, 1.0 mg demir, 10 mg C vitamini alınır.

SİNDİRİM SORUNUNA İYİ BİR ÇÖZÜM
Çiğ olarak tüketilen soğanın posa içeriği ve antioksidan etkisi nedeniyle kanserden korunmada önemli olduğu ve sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir.

Kuru soğanı pişirirken en çok dikkat edilmesi gereken ise biraz pembeleştikten sonra ocaktan alınmasıdır. Renginin kahverengiye dönmemesine dikkat edilmelidir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52