Ruh halinize göre besinler

Mutlu olmak için muz, girişken olmak için az yağlı yoğurt, strese karşı çikolata, enerjiyi için ise ton balığı yiyebilirsiniz...

Ruh halinize göre besinler
Günlük koşuşturma, iş stresi, trafik yoğunluğu derken psikolojiniz alt üst olduysa çözümü uzakta aramayın. Doğru besinlerle ve beslenme şekliyle ruh halinizi kontrol edebilir, günlük yaşamınızı daha kolaylaştırabilirsiniz.

İşte Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez ve Diyetisyen Safiye Aksoy'un hazırladığı gıdaların ruh halleri ile dansı.

Yanında protein (et, süt, yumurta vs) olmadan tüketilen karbonhidratlar, kendinizi daha sakin hissetmenizi sağlar. Dövülmemiş kabuksuz pirinç, tam buğday ekmeği, patates ve makarna tüketmek, serotonin salgılanmasını artırdığı için, sakinlik hissine neden olur. 

Somon: Somon veya benzeri yağlı balıklar ruh halini iyileştiren B12 vitamini ile depresyonu önlemeye yardımcı Omega-3 içerirler. Bunun için somon, ruh halini iyileştirir ve rahatsızlık hissini azaltır. 

Muz: Serotonin düzeyi üzerinde etkili olan B6 vitaminini içerir. 

Tavuk ciğeri: Tavuk ciğeri beyinde iyi hissetme ile ilgili kimyasalların üretiminde destekleyici olan folik asitaçısından oldukça zengin bir besindir. Mutluluk verir. 

Stresi karşı çikolata tüketin
Çikolatanın yüksek şeker, yağ, feniletilamin ve kafein içeriğiyle ruh hali üzerinde olumlu etkisi olduğuna dair birçok çalışma vardır. Stresi azaltır. Ancak çikolatanın verdiği bu uyarıcı etkinin geçici bir durum olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Protein zengini besinler girişken yapıyor
Daha atik, girişken ve uyanık olmanızı sağlamak için en iyi çözüm, protein bakımından zengin, yağ ve karbonhidrat içeriği düşük besinler tüketmektir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanları, yağsız kırmızı et, az yağlı yoğurt ve süt, kuru baklagil gibi besinler tüketmek daha girişken olmanızı sağlar. 

Enerji depolamak için ton balığı
Elma, soya sütü, yoğurt: Bu yiyecekler yavaş sindirilen karbonhidratlardır. Bu sebeple vücut için uzun süreli bir besin kaynağı teşkil edip, enerji sağlarlar. 

Ayçekirdeği: İçeriğindeki magnezyum sayesinde kas ve sinirlerin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmelerini sağlar, kalp ritmini düzenler. 

Ton balığı: İçeriğindeki protein ile kasların yenilenmesini sağlar. 

Çekingenlik yaşadığınız dönemlerde ise fosfor zengini balık tüketin. Ayrıca bunun yanında çeşitli kurubaklagil ve tam buğday içeriğiyle bulgur tüketimini artırarak, çekingenlik duygusundan kurtulabilir ve kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz. 

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2015, 13:43

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52