Bunu mutlaka tüketmelisiniz!

Besin değeri oldukça yüksek olan yeşil mercimeğin mucizevi faydalarını Diyetisyen Aysen Arıcan anlatıyor...

Bunu mutlaka tüketmelisiniz!
Yeşil mercimek ülkemizde çok değişik şekillerde sofralarımızda yer alan, uygun fiyatla oldukça bol bulabildiğimiz bir kurubaklagil seçeneğidir. Aynı zamanda besin değeri oldukça yüksek olan yeşil mercimeğin tüm faydalarını Diyetisyen Aysen Arıcan'dan öğrenelim.

Tanelerin dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa, iç kısmında nişasta ve protein bulunur. Yağ içeriği çok düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Ayrıca yeşil mercimek kolesterol içermez. Yeşil mercimek protein, karbonhidrat; lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir. İçerisindeki kompleks karbonhidrat ve protein zenginliğinden ancak doğru şekilde hazırlanıp pişirildiğinde yararlanılabilir. Havadaki azotu toprağa bağlayan birkaç kurubaklagil türünden biridir ve içerdiği besin maddelerinin yanında, köklerinde %5-20 oranında azot bulunması toprağın verimliliğini artırmada da çok önemli bir bitki olduğunun göstergesidir.

HAFTADA EN AZ 3 KEZ MUTLAKA TÜKETİN!
4 temel besin grubundan birini oluşturan et, yumurta ve kuru baklagiller grubu içinde yer alır. Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.

DİYET İÇİN BİREBİR!
Hayvansal kaynaklı protein tüketimi yetersiz olanlarda, yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet tedavilerinde, zayıflama amaçlı hazırlanan diyet programlarında, liften zengin beslenmenin gerektiği durumlarda tüketimi artırılarak protein gereksinimi karşılanabilir.

PİŞİRİRKEN DİKKAT!
Ancak protein kalitesini artırmak için mutlaka tahıllarla birlikte tüketilmelidir. Pişirme usullerine uygun olduğunda ve C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumun biyoyararlılığı (vücutta kullanımı) artar. Örneğin; 1 porsiyon mercimek yemeği, 1-2 dilim tam tahıl ekmeği ve taze mevsim salata ile birlikte yenildiğinde protein kalitesi artar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52