Bu meyveler bin derde deva

İlkbaharda çilek, hem iltihap hem kanseri önlüyor. Maydanoz ise cilt güzelliği kadar kansızlık ve böbrek hastalıklarına da iyi geliyor.

Bu meyveler bin derde deva
İnsanları psikolojik ve fiziksel olarak etkileyen mevsimlerin reçetesi de meyve ve sebzelerinde gizli. İlkbaharda çilek, hem iltihap hem kanseri önlüyor. Maydanoz ise cilt güzelliği kadar kansızlık ve böbrek hastalıklarına da iyi geliyor.
Sonbaharda tüketilen baharatlar ilkbaharla birlikte yerini yeşil yapraklılara bırakıyor. Kışın vazgeçilmezi karbonhidratların tahtını ise yazın meyveler alıyor. Dört mevsime özgü meyve ve sebze listesi hazırlayan beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli, kızı Elif Ezgi Uzmansel ile birlikte yazdığı ‘Lezzetin İnanılmaz Hafifliği’ kitabında sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlatıyor.
İlkbahar meyve ve sebzelerinde çilekle maydanoz başı çekiyor. Hem lezzetli hem de ferahlatıcı olan çilek, besin değeri yüksek bir meyve. İltihap karşıtı olan çilek artritten astıma kadar pek çok iltihabi kökenli hastalıkla savaşabilecek özlere sahip. Ayrıca kansere de iyi gelen çilek, içerdiği C vitamini, folat ve flovonoidler ile olası kanser hücreleriyle savaşabilecek güçte. Genellikle salata malzemesi, şifa verici nitelikleriyle mide bulantısını giderici ve böbrek taşı düşürücü olarak bilinen maydanozun yararlarıysa saymakla bitmiyor. Bağışıklığı güçlendiren maydanoz, kansere ve kalp hastalığına karşı koruma sağlıyor. Vücuttan toksinleri atan, kanı temizleyen ve kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelen maydanozun cilt güzelliğinin geri kazanılmasında ve korunmasında da rolü büyük. Maydanoz çiğ olarak yenildiği gibi yemeklerde ve çorbalarda tat verici olarak da kullanılıyor. Ancak maydanozu olası hastalıklara karşı iyi yıkamak gerekiyor.
İlkbahar listesinin bir başka önerisi ise bulgur. Yüksek miktarda lif içeren bulgur, tok tuttuğu gibi yapısındaki B1 vitaminleri sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynuyor. Yapısında folik asit bulunduran bulgurun, bebeklerin zeka gelişimi için hamilelikte de sıklıkla tüketilmesi öneriliyor.
Karpuz, vücudu temizliyor
Yaz aylarının meyve ve sebzelerinin başında ise şeftali, karpuz ve incir geliyor. Şeftali idrar söktürücü, iştah açıcı, kalp kaslarını güçlendirici, kan üretimini artırıcı, karaciğer fonksiyonlarını destekleyici, kramp çözücü, metabolizmayı ve bağ dokusunu güçlendirici özelliğe sahip. Karpuz ise böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taş şikâyeti olanlara iyi geliyor. Astım, aterosklerozis, diyabet, kolon kanseri ve artrit gibi rahatsızlıklara karşı yatıştırıcı özelliği bulunuyor. İncir ise içerdiği yüksek oranda kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumunu ve sağlığını garantiliyor. İncirdeki kalsiyum diğer besinlerdekine göre daha kolay sindiriliyor. Böylece süt içemeyen kişiler incir yiyebilir. Ayrıca incir içeriğindeki liflerle kötü huylu kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlıyor. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de var. Yazın olmazsa olmazlarından birisi de su tüketimi. Su tüketimi yaz aylarında daha da artsa da günlük 12 bardak su tüketmek gerekiyor. Su vücuttaki bütün metabolik olayların oluşması için ortam hazırlayıp vücut ısısını dengeliyor. Ayrıca eklemlerin kayganlığı için de su içmek oldukça önemli.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52