AB'ye süt ihracatı 3 Nisan'da başlıyor

AB tüketici sağlığı, Türkiye firmalarının AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satışını 3 Nisan 2013 itibariyle onayladı.

AB'ye süt ihracatı 3 Nisan'da başlıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği'nin (AB) tüketici sağlığı ile ilgili genel müdürlüğünün Türkiye firmalarının AB ülkelerine  süt vesüt ürünleri satabilecek standartta olduğunu kabul ettiğini belirterek, ''3 Nisan 2013 itibariyle ilgili mevzuat resmen yürürlüğe girecek'' dedi.
Bakanlık ile Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği'nin (ASÜD) birlikte yürüttüğü AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatına ilişkin projenin tanıtıldığı toplantıda konuşan Eker, bugünün Türkiye için, hayvancılık sektörü ile süt ve süt üreticileri için önemli bir gün olduğunu ifade etti.
Eker, Türkiye'nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile üreticisiyle, sanayicisiyle teknik elemanlarıyla sahada çalışan veteriner hekimleri ve işçisiyle 7 yıl çalıştığını ve başarılı sonuca vardığını belirterek, ''AB'nin tüketici sağlığı ile ilgili genel müdürlüğü Türkiye firmalarının AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satabilecek standartta olduğunu kabul ederek, bununla ilgili süreci başlattı. 3 Nisan 2013 itibariyle ilgili mevzuat resmen yürürlüğe girecek'' dedi.
İlk etapta 6 firma ihracat gerçekleştirebilecek
Bakan Eker, Türkiye süt ve süt ürünleri sektörünün AB pazarına girmesi projesinin başarıya ulaştığına dikkati çekerek, projenin getireceği avantajları şöyle anlattı:
'' AB artık diyor ki, 'Türkiye Cumhuriyeti Bakanlığı ile, özel sektörü ile, laboratuvarı ile, güvenlik sistemi ile, hayvan hastalıkları mücadele sistemi ile artıkAB standartlarındadır.' Bunun tercümesi bu. Bu AB tarafından resmen kabul edilmiş oluyor. Bu önemli bir başarı Türkiye için.''
Eker, bu ihracatı ilk etapta onaylanan ve incelenen 6 firmanın gerçekleştirebileceğine işaret ederek, bu firmaların ''Aynes Gıda, Pınar Süt, Ak Gıda, Tat Konserve Sek Süt işletmesi, Natura Gıda, Unilever/Algida'' olduğunu bildirdi.
Süt vesüt ürünleri ihracatının, iç piyasada zaman zaman özellikle mevsimsel olarak karşı karşıya kalınan daralmanın önünü açmada bir avantaj sağlayacağını vurgulayan Eker, ''Böylece üretici süt fiyatlarının düştüğü baskısını inşallah çok daha az hissedecek'' dedi.
Bakan Eker, 83 milyon liradan ibaret olan toplam hayvancılık desteğinin 2012 yılında 2 milyar 200 milyon liraya çıktığını hatırlatarak, 2013 yılında bunun çok daha iyi bir noktaya ulaşmasını beklediklerini vurguladı.
Eker, ''Türkiye Süt ve Et Kurumu'' adı altında bir kurum kurulacağını belirterek, ''Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı, en son bir tane imza kalmıştı. Zannediyorum bu hafta içerisinde bu da tamamlanmış olacak'' dedi.
Bu kurumun süt piyasasına müdahale edeceğine dikkati çeken Eker, işleme yardımı dahil olmak üzere bu alanda birçok tedbir alabilecek yeni bir mekanizma kuracaklarını bildirdi. 
aa.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52