Pet şişe cankurtaran simidine ‘dönüştü’

Türkiye genelinde 82 bin 688 ton pet şişe toplanmasıyla ekonomiye 124 milyon 32 bin lira katkı sağlandı.

Pet şişe cankurtaran simidine ‘dönüştü’
Türkiye genelinde 82 bin 688 ton pet şişe toplanmasıyla ekonomiye 124 milyon 32 bin lira katkı sağlandı. Geri dönüşüm sayesinde pet şişeler, cankurtaran simidi, kayış ve paspas gibi birçok ürünün yapımında kullanıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Türkiye genelinde 82 bin 688 ton pet ambalaj atığının toplandığı ve ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırıldığı belirtildi. Geri dönüşümü sağlanan pet şişelerin ekonomiye katkısının 124 milyon 32 bin lira olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“2.5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanıldığında 6 saatlik 60 watt’lık enerji tasarruf ediliyor. 25 adet geri kazanılmış pet şişesinden bir plastik mont elde ediliyor. Toplanan 82 bin 688 ton pet şişeden, halı tabanları, uyku tulumları, giysilerdeki yalıtım maddesi, boya fırçaları, can kurtarma simidi, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, lazer toner kartuşu, kayışlar üretildi.”

Ağırlığı düşüyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, atıkların geri dönüşümünde Türkiye’yi dünya standartların üzerine çıkaracak çalışmalar yaptıklarını belirtti. Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Muhammet Ecel de pet şişelerin ürün ağırlığının azalmaya başladığına dikkati çekerek, “2001’de 0.5 litrelik pet su şişesinin ağırlığı 22.5 gramken, günümüzde 10.5 gram” dedi.
milliyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52