Perakendeciye 'çevre' ayarı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğine yol açan ambalaj ve benzeri atıkları belediyeler, AVM ve marketlerde oluşturacağı 'atık getirme merkezleri'nde toplayacak.

Perakendeciye 'çevre' ayarı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğine yol açan ambalaj, elektronik eşya, mobilya gibi atıkları belediyeler, alışveriş merkezleri (AVM) ve marketlerde oluşturacağı 'atık getirme merkezleri'nde toplayacak.

Bakanlık ayrıca süper marketler, küçük marketler gibi satış merkezlerine de küçük konteynerler koyarak, vatandaşların küçük boyutlu pil, karton, cam şişe gibi geri dönüşümü mümkün olan atıklarını toplayacak. Ev, okul vb. yerlerden kaynaklanan atıkları sağlıklı bir şekilde toplayabilmek için atık getirme merkezleri oluşturma çalışmalarına başlayan Bakanlık, böylelikle geri kazanımı mümkün olan atıkları geri dönüştürecek, kazanılmayacak olanları ise bertaraf edecek. Bakanlık, atık getirme merkezlerini I., II. ve III. sınıf olmak üzere üç farklı kategoride sınıflandıracak. I. sınıf atık getirme merkezleri nüfusu 400 binden fazla olan belediyelerden başlayarak tüm belediyelerde, II. sınıf merkezler AVM'lerde, III. sınıf atık getirme merkezleri ise satış noktalarında (marketler, ürün satış yerleri vb.) oluşturulacak. Belediyelerin kuracağı merkezlere evlerden kaynaklanan ve özellikle mavi torbalara konulamayacak mobilya, yatak, beyaz eşya vb. hacimli atıklar kabul edilecek. AVM'lere konulacak büyük konteynerlerde ise vatandaşların alışveriş yaparken yanlarında getirdikleri atıklar toplanacak. Merkez oluşturmayan AVM'ler ambalaj atıklarını satamayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52