EFSA probiyotik için kapıyı tekrar kapattı

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu yeniden başvuruda bulunan 74 probiyotik sağlık beyanı dosyasına kapıları kapattı.

EFSA probiyotik için kapıyı tekrar kapattı

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA) daha önceki gibi probiyotik sağlık beyanlarının tümünü oybirliğiyle reddetmesinin ardından yeniden başvuruda bulunan 74 probiyotik sağlık beyanı dosyası için de umutlar suya düştü.

EFSA Diyetetik Ürünler, Beslenme ve AlerjenlerPaneli (NDA) ayrıca K2 vitamini ile kalp ve kan sağlığı; lutein ile göz sağlığı; izolösin-prolin-prolin (IPP) ve valin-prolin-prolin (VPP) ile kan basıncı ile ilişkili sağlık beyanlarını da reddederken kuru erik ile barsak sağlığına ilişkin daha önce reddedilen sağlık beyanı tekrar incelenme kararı aldı.

Ayrıca alpha-siklodekstrin ile yemek sonrası glisemik yanıtların azaltılmasına ilişkin sağlık beyanı kabul edildi.

Probiyotik konusunda çalışmalar yapan önemli araştırmacılar özellikle bağırsak sağlığı ve bağışıklık yararlarını gösteren geçerli bilimsel kanıtlara rağmen EFSA'nın bunları reddetmesini şiddetle kınadıklarını açıkladılar.

Utrecht Üniversitesi Tıp Merkezi Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Ger Rijkers EFSA'nın bu son kararının şok edici olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Aslında bu hiç de sürpriz sayılmaz. Ancak, bu aşamada sorun bu komitenin beyan başvurularını reddetmede kullandığı argümanlar. Probiyotik sağlık beyanlarının adil bir şekilde değerlendirilmesi için muhtemelen panel üyelerinin tamamen değişmesini beklemek zorunda kalacağız."
Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52