Gıdada rekabeti inovasyon belirleyecek

Ulusal Gıda Teknoloji Platformu, AB’de de üyesi olduğu Avrupa Teknoloji Platformu’nun “Yaşam İçin Gıda” konulu toplantısına İstanbul’da ev sahipliği yaptı.

Gıdada rekabeti inovasyon belirleyecek

Geçtiğimiz yıl gıda ve içecek sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon alanında teşvik edici bir kurum olarak faaliyete geçen Ulusal Gıda Teknoloji Platformu (UGTP), AB’de de üyesi olduğu Avrupa Teknoloji Platformu’nun “Yaşam İçin Gıda” konulu toplantısına İstanbul’da ev sahipliği yaptı. Toplantıya, Avrupa Teknoloji Platformu Başkanı Daniele Rossi’nin yanı sıra 20’nin üzerinde Avrupa Birliği ülkesinden (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Arnavutluk, Litvanya, Norveç, Romanya, Rusya, İspanya, İsviçre, İngiltere ve Ukrayna) platform temsilcileri katıldı.

Açış konuşmasını yapan UGTP Başkanı Prof. Dr. Vural Gökmen; gıda ile ilgili bilim alanlarında stratejik konulara odaklı çalışmalarının, ulusal ve uluslararası pazara yönelik, tüketici ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayan yenilikçi, kaliteli ve sağlıklı gıda ürünlerinin sunulmasına katkı sağlayacağını söyledi. Prof. Dr. Gökmen, platformun bu vizyonu gereği Gıda ve Sağlık, Gıda Kalitesi ve Üretimi, Gıda ve Tüketici, Gıda Güvenliği gibi alanlarda doğrudan sektörün liderliğinde faaliyetlerini belirlediklerini söyledi. Gıda içecek firmalarının gelecekte şekillenecek pazarda rekabetçi şekilde var olabilmeleri için yeni bir takım paradigmalar üzerine odaklanmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Vural Gökmen, çalışmalarına dayalı olarak Stratejik Araştırma Gündemi oluşturduklarını kaydetti.

“Yeni paradigma ‘engineered’ gıdalar”
Gökmen konuşmasında; gıda ve içecek sektörünün rakamsal büyüklüğünden de söz ederken ülke ekonomisine sağladığı pozitif katkının global ortamda sürdürülebilir olması için şirketlerin yenilikçi ürünler üretmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Her geçen gün dünyada inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinin giderek arttığını sözlerine ekleyen Gökmen, Platform faaliyetlerinin orta ve uzun vadede halk sağlığı ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etki yapması, aynı zamanda ekonomik büyüme, teknoloji transferi, sürdürülebilir üretim ve tüketici güvenine dayalı daha rekabetçi bir ulusal gıda ve içecek sektörü oluşumuna katkı sağlaması hedeflenmektedir, dedi. Bu doğrultuda Platform sağlık profesyonelleri ile sektör arasında bir köprü görecektir diyen Gökmen, önümüzdeki yıllarda gıda ve içecek sektöründe mühendislik katma değerinin daha fazla pay alacağını ve yeni paradigmanın “engineered” gıdalar olacağını öngördüklerini belirtti.

Platform yeni üyelerle büyüyor
Ulusal Gıda Teknoloji Platformu, 2010 yılında gerçekleştirilen 22.Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısında öncelikli alan olarak ilan edilen gıda ile ilgili Ulusal Ar-Ge ve Yenilik Stratejisi’nin hazırlanması kararına paralel olarak kuruldu.

Platform, “İşbirliği Ağları ve Platformları” programı çerçevesinde TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.  Avrupa Teknoloji Platformu ‘Food for Life’ üyesi olan Ulusal Gıda Teknoloji Platformu’nun kurucuları arasında ülkemizin önce gelen sanayi kuruluşları (Anadolu Efes, Eti Şirketler Grubu, Pınar Et, Pınar Süt, Yıldız Holding ve Helvacızade), sivil toplum kuruluşları (TGDF-Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, SETBİR-Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği ve MEYED-Meyve Suyu Endüstrisi Derneği), teknoloji transfer merkezi (Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi) ile üniversiteler (Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi) yer alıyor.

Platform, sanayi kesiminden (Panagro, Tat Konserve ve Yörsan) ve sivil toplum kuruluşlarından (ASÜD-Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği) katılan yeni üyeler ile büyümesini sürdürüyor.
Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52