Küresel şeker fiyatları düşüşe geçti

Pazarda gelecek iki sezon için öngörülen üretim fazlası nedeniyle 2012 yılının ikinci çeyreğinde dünya genelinde şeker fiyatları düştü.

Küresel şeker fiyatları düşüşe geçti

Rabobank International’a göre, pazarda gelecek iki sezon için öngörülen üretim fazlası nedeniyle 2012 yılının ikinci çeyreğinde dünya genelinde şeker fiyatları düştü. Ancak, Avrupa Birliği tarafından belirlenen kotalar nedeniyle AB şeker fiyatları kısmen yüksek kaldı.

Rabobank'ın üç aylık şeker raporuna göre Tayland ve Hindistan'da hasatın fazla olması önemli bir üretim fazlası oluşturarak şeker fiyatlarının yönünü aşağı çevirdi.

New York'ta işlenmemiş şeker vadeli fiyatları Mart ayının ilk haftasından Mayıs ayının son haftasına kadar yaklaşık % 20 düşerek 19.8/lb ABD Doları seviyesine indi.

Rapora göre gelecek sezon (2012/13) için de Hindistan ve Tayland kaynaklı 4,6 tonluk bir üretim fazlasıyla şeker fiyatlarının mevcut seviyelerde kalacağı öngörülüyor. Ancak, AB fiyatları 2. çeyrekte ton başına 711 Euro ortalamayla yüksek seviyede kaldı.

Raporda şeker alıcılarının AB şeker fiyatlarının Avrupa Komisyonu tarafından bildirilen resmi rakam olan ton başına 750 Euro'dan yüksek olmasına tepki gösterdikleri ifade ediliyor.

CAOBISCO gibi endüstri kuruluşlarından gelen çağrılar sonrasında yükselen fiyatlarla mücadele amacıyla Komisyon yakın zamanda yurtiçinden 250.000 tonluk kota dışı şekere izin vermişti.

Rabobank’a göre, geçen yıl Ekim ayından bu yana istikrarlı bir fiyat düşüşüne yol açan ABD şeker üretiminin 2011/12 yılında 7,5 tona kadar çıkması bekleniyor.

Raporda, USDA verilerinin Meksika ithalatının yarı yarıya düşmesi nedeniyle ABD pazarında talebin karşılanması için 3.3 milyon ton şeker ithalatına gerek olduğunu gösterdiği belirtiliyor.
Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52