Yabancı yatırımcı serayı "GAP"acak!

GAP'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede son yıllarda seracılıkta da önemli gelişmeler katedildi.

Yabancı yatırımcı serayı
GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, son yıllarda gelişen seracılık faaliyetleriyle yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede son yıllarda seracılıkta da önemli gelişmeler katedildi.

Karaali bölgesinde 2000 yılında tarımsal sulama kuyusu açmak isteyen bir çiftçi tarafından gün yüzüne çıkarılan jeotermal su kaynağından, çoğu ''topraksız kültür tekniği''yle üretilen domates, biber, salatalık ve süs bitkileri, iç piyasanın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine gönderilmeye başlandı. Bölgede hızla gelişen seracılık faaliyeti yöre insanına istihdam olanağı sağlıyor.

ÇİFTÇİLER NEREYE YÖNELDİ?
GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, İl Özel İdaresi'nce Karaali bölgesine 16 yeni jeotermal su kuyusunun açılmasının ardından yabancı yatırımcıların buraya yoğunlaşacağını söyledi. Öncelikli hedeflerinin yerli üreticiyi harekete geçirmek olduğunu ifade eden Yanmaz, bölgeye yakın köylerdeki çiftçilerin seracılığa yönelmeye başladığını ifade etti.

Yabancı yatırımcıların da söz konusu bölgede seracılık faaliyetleriyle uğraşmak için kendilerine ulaştığını dile getiren Yanmaz, şunları kaydetti: ''Son iki yıldan bu yana Dubai, Kuveyt ve Hollanda'dan yatırımcılar bize uluşarak, 'burada ortak yatırım yapalım, yatırımları çeşitlendirelim'' teklifi yapıyor. Bizim şu ana kadar bu yatırımcılara 'evet' diyemememizin en büyük sebebi jeotermal sondaj kuyularına sahip olamamaktı. Ancak yeni açılacak kuyularla 2013 yılında en az bin 500 dekar sera yatırımı gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Böylece yabancı yatırımcıları buraya çekme fırsatımız olacak. Yabancı yatırımcının gelmesi demek dünyanın buraya ilgisini çekmek demek.''

HEDEF NE?
Şanlıurfa'da insanların çalışmak için başka illere gitmek zorunda kaldığını anımsatan Yanmaz, bunun önüne geçmek için seracılık faaliyetlerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Kasım ayında uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in, Türkiye'nin kredi notunu ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükselttiğini belirten Yanmaz, ''Ortadoğu'da yükselen değer Türkiye. Avrupa'da kriz var ve Avrupa artık yaşlı adam konumunda. Bizde ise dinamik bir güç var. Ortadoğu'daki siyasi gücümüzle yatırımcıyı buraya çekmenin metotlarını araştırıyoruz. Doğrusu bize gerekli olan şu anda Arap sermayesini bu bölgeye çekebilmek'' diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52