Turfanda siyah üzüm hasadı başladı

Adana'nın Ceyhan ilçesinde turfanda siyah üzümün hasadına başlandı. Bölgede dünya çapında bilinen üzüm çeşitleri yetişiyor...

Turfanda siyah üzüm hasadı başladı
Türkiye'nin ilk siyah üzümü Ceyhan'a bağlı Dokuztekne Köyü'nde yetişiyor. Yaklaşık 3 bin dönüm arazide yetişen üzümler arasında dünyaca bilinen örli kardinal üzümü de var. Köyde işçiler havanın aydınlanmasıyla üzüm hasadına başlıyor.

Ellerinin mahareti ve makasların yardımıyla kesilen üzümler tek tek sandıklara diziliyor. Sandıklar kimi zaman sırtta taşınıyor, kimi zamanda küçük traktörlerle taşınıyor. Sandıklardaki üzümler de gideceği yere gönderilmek üzere araçlara yükleniyor.

Türkiye’nin ilk hasat edilen üzümlerini satın almak için özellikle Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin gibi yerlerden tüccarlar geliyor.

Yetişen üzümler arasında örli kardinal, Yalova incisi, lival, prima üzümün yanı sıra yerli üzüm olan ismini de köyün adından alan Dokuztekne Karası yer alıyor.

Bağda üzümün kilosu, cinsine göre 700 Kuruş ile 1 Lira 50 Kuruş arasında değişiyor..

Diğerlerine göre bir hafta sonra olgunlaşan Dokuztekne üzümü Temmuz ayının başlarından itibaren hasat edilmeye başlanıyor.

Dokuztekne üzümü hem görüntü itibariyle daha iri taneli, hem de diğer üzümlere göre nakliye, çatlamaya daha dayanıklı.

Türkiye’nin ilk yetişen siyah üzüm deposu konumunda olan Dokuztekne Köyünde dönümde yılda 2 ton ile 4 ton arasında üzüm hasat elde ediliyor.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52