Soya fiyatı dünyada artış eğiliminde

Arjantin soya üretiminin 45 milyon tonu geçmeyeceği beklentisi ve Çin’in artan ithalatı gibi temel faktörlerin etkisinde kalan piyasalarda artışlar yaşandı.

Soya fiyatı dünyada artış eğiliminde
Tarımsal Danışmanlık Şirketi AgriPro’nun 9 Nisan tarihli raporuna göre, Brezilya’da 2012-13 sezonu soya üretimi geçen yılın 10 milyon ton altında gerçekleşerek 65,5 milyon ton olacak. Bunun yanı sıra Arjantin soya üretiminin 45 milyon tonu geçmeyeceği beklentisi ve Çin’in artan ithalatı gibi temel faktörlerin etkisinde piyasalar, diğer unsurlardan bağımsız olarak artışlar yaşadı. Chicago vadeli işlemler borsasında Paskalya tatili nedeniyle kısa haftada buğday dışında hemen tüm tarım emtiaları yükselirken artışlarda başı soya kompleksi çekti. Fiyat artışlarında öncülük yakın kontratta %2,79 (34 dolar/mt) artışla soya yağından gelirken, soya fasulyesi de %2,21 kıymetlenerek 1.434 cent/bu. seviyesine çıktı. Yine hafta boyu buğday, yakın kontratta ton başına 8,15 dolar gerilerken mısır 5,60 dolar/mt arttı.
AgriPro haftalık raporuna göre, Londra’da yerleşik Uluslararası Hububat Konseyi IGC, 2 Nisan tarihli aylık raporunda, 2012-13 sezonu soya üretimi tahminini %1,8 daha aşağı düzelterek 242.1 milyon ton olarak revize etti. IGC, dünya toplam tahıl üretimini 1,876 milyon ton olarak verirken buğday üretimini 681 milyon ton, mısır üretimini ise 900 milyon ton olarak verdi. IGC Şubat ayı raporunda, dünya soya üretimini 246,5 milyon ton olarak tahmin etmişti.
Hindistan’ın yağ ithalatı artacak
Geçtiğimiz hafta Hindistan’ın 2011-12 sezonu yağlı tohum üretiminin 30,5 milyon tona gerileyebileceği açıklandı. Hindistan bitkisel yağ sanayicileri derneği SEA açıklamasında, geçtiğimiz sezon toplam üretimin 32,48 milyon ton olarak gerçekleştiğine işaret ederken üretimdeki gerilemenin ülke bitkisel yağ ithalatında artışa yol açacağını da belirtti. SEA, geçtiğimiz sezon toplam bitkisel yağ ithalatının 8,7 milyon ton olarak gerçekleştiğini, bu sezon ise bu rakamın 9,5 milyon tona çıkabileceğini bildirdi.
Gıdahattı

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52