Seracılar 'don' nöbetinde

Türkiye'nin sera ürünü sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Antalya'da, üreticiler dün gece uyumadı.

Seracılar 'don' nöbetinde
Türkiye'nin sera ürünü sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Antalya'da, üreticiler dün gece uyumadı. Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi üzerine çiftçiler, ürünlerin donmasını önlemek için seralarındaki sobaları sürekli yaktı.

Bölgede etkili olan soğuk nedeniyle ürünlerinin donmasından korkan Kumlucalı üreticiler, geceleri seralarda don nöbet tutuyor. Ellerinde termometrelerle seralarını dolaşıp sürekli sıcaklığı ölçen üreticiler, sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi için yoğun çaba sarfediyor. Seralardaki sobalarda odun ya da kömür yakarak ürünlerini donmaktan kurtarmak isteyen üreticiler, artan üretim maliyetini karşılayamamaktan kaygı duyduklarını söyledi.

Ürünlerini kurtarma telaşındaki üreticiler, yılın bu döneminde soğuk havaya alışık olduklarını, ancak 2004 yılından bu yana bölgedeki en soğuk kışın yaşandığından yakındı. Gündüzleri seralardaki sobalarda yakacakları odun ve kömürleri istifleyen üreticiler, akşam saatlerinden itibaren de hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte fenerlerle seraları dolaşarak, sobaları sürekli yanık tutuyor.

ÜRETİM AZALIYOR, MALİYET ARTIYOR
Ürünlerin donmasının büyük Mali yüke yol açacağını belirten Kumlucalı sera üreticisi Selami Cengiz, seralardaki ürünleri kurtarmak için tüm çiftçilerin günde 24 saat çalıştıklarını, sabaha kadar uyumayarak, sobalara sürekli odun ya da kömür attıklarını anlattı. Yakıt maliyeti ve işçilik artmasına rağmen, bu yıl sera ürünlerinin fiyatının düşük kaldığından yakınan Selami Cengiz, bölge çiftçisinin zor günler yaşadığını anlattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, üç gün daha etkili olması beklenen soğuk havanın seralarda don riski yaratmaması için, belediyenin ses yayın sistemi aracılığıyla sık sık uyarı anonsları yapıyor.

SERİKLİ ÇİFTÇİLER UYUMADI
Antalya'nın Serik İlçesi ve köylerindeki sera üreticileri de dün geceyi uykusuz geçirdi. Hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi yüzünden domates seralarında soba yakarak dona karşı önlem almaya çalışan Serikli üreticiler, sabaha kadar uyumayarak nöbet tuttu. Çiftçiler, dondurucu soğukta sera sera gezerek, tüm sobaları sürekli yanık halde tutmanın güçlüğüne de dikkati çekti.

Gece saat 20.00'den itibaren sürekli seralardaki sıcaklığı kontrol ettiklerini açıklayan üretici Mehmet İş, gece yarısı hava sıcaklığının sıfır dereceye düşmesiyle don tehlikesine karşı önceden hazırladıkları odunları seralardaki sobalarda yaktıklarını söyledi. Çiftçi Hasan Güzel ise zor şartlarda üretilen kaliteli domateslerin ihraç ürünü olarak dış piyasaya sürülebilmesi için ihracatın yeniden hareketlenmesi gerektiğini vurguladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52