Pirinç fiyatları böyle yükseliyor!

Geçmiş yıllarda eylül başı yapılan çeltik hasadının bu yıl eylül ortalarında yapılması ve üretim ithalat dengesizliği pirinç fiyatlarını uçurdu!

Pirinç fiyatları böyle yükseliyor!
Selami Türkoğlu / Gıdavitrini
Son iki haftadan itibaren fiyatları sürekli artış gösteren pirinçteki durum yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. Bu yıl çeltik hasadının geçmiş yıllara göre geç yapılmasının fiyatları artırdığı açıklandı.
PAKDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı M. Tevfik Dinçer, son günlerin en fazla tartışılan konusu hakkında açıklama yaptı.
Çeltik hasadının bu yıl geçmiş yıllara göre geç yapıldığını hatırlatan Dinçer, "Üretim rakamlarındaki değişim, hasat zamanı ve ithalat politikası fiyatların bugünkü seyrine en önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
VERİMLİLİKTE AZALMA VAR!
Çeltik hasadının Gönen ve Balıkesir havalisinde önce baldo çeltiği ile başladığını, akabinde de Trakya ve Marmara Bölgesi'nde devam ettiğini söyleyen Dinçer, "Rekoltelerde 2001 yılından itibaren bu yıla kadar sürekli bir artış yaşanarak, dışarıdan ithal ettiğimiz miktar olan 300/350 bin ton pirinç, üretimdeki artışa bağlı olarak yaklaşık 100 bin tonlara kadar geriletilmiştir. Bunda bakanlığın uyguladığı prim fiyat ve TMO kanalıyla yapılan alım destek politikalarının etkili olduğunu söyleyebilirim." şeklinde konuştu.
Üretim bölgelerinden aldıkları haberlere göre, bu yıl rekoltelerde sıkıntı yaşanmadığını anlatan Tevfik Dinçer, "Ancak verimlilikte ve randımanlarda kısmi sıkıntılardan sözedilmektedir. Bunun dışında, ürün piyasasında malın arzında bir azalma sözkonusudur. Bundan dolayı şu günlerde mal arzındaki azalmadan dolayı fiyat baskısı söz konusudur. Bu da gelecekte fiyat yükselmelerini tetikleyebilir. Çünkü piyasaldaki dengeyi arz ve talep belirlemektedir. Bu değerli ürünün ekilişinin yükselerek devam etmesi için hem üretim hem de tüketimde bir istikrar sağlanmasında fayda var." dedi.
KDV ORANLARI AŞAĞI ÇEKİLMELİ
Kamuoyunda bu ürün ile ilgili olumsuz haberlere sıkça rasladıklarına dikkat çeken Dinçer, "Bu haberler çeltik çiftçisinden tutun da sanayici ve tüccarına kadar ilgili kesimleri maalesef rahatsız etmektedir. Sektör bir taraftan sağlık programlarında pirincin zararlı olduğu safsatalarıyla uğraşırken, bir taraftan da %8 olan kdv oranının temel gıda maddelerindeki gibi aşağı çekilmesi gerektiğini konuşuyor. Son günlerde çeltik birlikleri, pirinç sanayicileri ve paket bakliyatçılarının bu konudaki çabaları sürüyor. UHK başkanının da kdv ile ilgili basına düşen talebi sektörü sorunun çözüleceği beklentisine sokmuştur." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52