Organik tarımda ilk sıra Doğu'nun

Organik tarım yapılan alanlar açısından ilaç ve gübrenin en az kullanıldığı, kimyasallarla toprağın en az kirlendiği Doğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer alıyor.

Organik tarımda ilk sıra Doğu'nun
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarım yapılan alanlar açısından ilaç ve gübrenin en az kullanıldığı, kimyasallarla toprağın en az kirlendiği Doğu Anadolu Bölgesinin ilk sırada yer aldığını belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, konvansiyonel üretimde verimin daha fazla olmasına rağmen, özellikle gelir ve eğitim seviyesi yüksek olan gelişmiş ülkelerin çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeyen bir üretim modeli arayışı sonucunda kimyasal maddelerin kullanılmadığı, kontrollü bir üretimi öngören "organik tarımsal üretim" faaliyetinin ortaya çıktığını hatırlattı.

Dünyada çevre koruma, hayvan ve bitki sağlığına dönük kırsal kalkınma politikaları ile gıda güvenliğini sağlamaya yönelik yaklaşımların öne çıktığı bir dönemde organik tarımın Türkiye için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin sahip olduğu bu avantajı değerlendirmesi ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması adına organik tarımsal üretimi yaygınlaştırmanın öncelikli hedef olması gerektiğini kaydetti.

"Organik tarımda Doğu Anadolu lider"
Dünyada 1980'li yıllardan itibaren ticari boyut kazanan organik tarımın, günümüze kadar hızlı bir gelişim gösterdiğine işaret eden Bayraktar, "Organik tarım yapılan alanların dağılıma baktığımızda, ilaç ve gübrenin en az kullanıldığı, kimyasallarla toprağın en az kirlendiği, Doğu Anadolu Bölgemiz ilk sırada yer almaktadır. Bölge olağanüstü organik tarım potansiyeline sahiptir. Bu bölgemizi sırasıyla Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bölgeleri izlemektedir" ifadesini kullandı.

Bayraktar, çoğu üründe dünya üretiminden yüzde 2-3'ler düzeyinde pay alan Türkiye'nin organik tarımda binde 3'lerde kalmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52