Organik çay için kimyevi gübreye son!

Çaykur, satışları artırmak ve insan sağlığına daha faydalı olduğu için organik çay üretimine geçme kararı aldı. Bunun için 3-4 yıllık bir proje uygulamaya konuldu.

Organik çay için kimyevi gübreye son!
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, hedeflerinin kaliteli ve sağlıklı çay üretimi olduğunu söyledi.Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), çay sektörünün geleceğiyle ilgili önemli iki projeyi hayata geçiriyor. Bunlardan biri, Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen çayda tamamen organik üretime geçmek. İkinci proje ise Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki vatandaşların damak tadına uygun çay (Seylan türü) üretmek.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bölgenin tamamında organik çay üretimi için gerekli kararı aldıklarını ve projenin 3-4 yıl içerisinde önemli oranda tamamlanacağını söyledi. Seylan çay üretimi ile ilgili olarak, "Yeni yatırım gerektiren bir proje. Öncelikle laboratuvar çalışmasını başlattık." bilgisini verdi.

Kurum, bölgenin tamamında organik çay üretimini hedefliyor. Proje belirlenen bir takvim periyodu içerisinde bölgenin tamamında hayata geçirilecek. Yeni projeyle Karadeniz'de yapılan çay tarımında zaman içerisinde kimyasal gübre kullanımı azaltılarak organik gübreye geçilecek.

Çaykur ilk organik çay uygulamasına Rize'nin Hemşin ilçesinde başlamıştı. Yaş çay üretimi, halen ağırlıklı olarak Rize-Trabzon olmak Karadeniz Bölgesi'nin Artvin-Ordu illeri arasında yaklaşık 202 bin aile tarafından yapılıyor. Çay bahçelerinin yarıdan fazlası Rize bölgesinde olup, Trabzon ikinci sırada yer alıyor. Bölgede üreticiler tarafından toplanan yaş çay, Çaykur ve özel sektöre ait irili-ufaklı 200 civarı fabrikada işleniyor. Bu fabrikalarda yıllık 180-200 bin ton civarı kuru çay üretimi söz konusu. Türk çayı, dünyada kimyasal ilaçlama yapılmadan üretilen tek çay unvanına sahip. Dünyadaki diğer ülkelerde, iklim, haşere gibi toprak ve bitki zararlılarına karşı kimyasal ilaçlama söz konusu. Çaykur bir taraftan organik üretime geçerken, diğer yandan pazar payını artırmayı hedefliyor. Genel Müdür Sütlüoğlu'nun verdiği bilgiye göre bunun için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki vatandaşların damak tadına uygun kuru çay üretimi yapılacak. Bölgede halen 50-60 bin ton civarı bir çay tüketimi söz konusu. Bunun yaklaşık 10 bin tonu resmi yollardan ülkeye giriyor. Geri kalan ise yasa dışı yollardan temin ediliyor. Sütlüoğlu, projenin vakit alacağını, öncelikle laboratuvar çalışmalarına başlayacaklarını aktardı.

Çalışma tamamlandığında 50-60 bin tonluk Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki insanların damak tadına uygun üretim yapılmış olacak. Sütlüoğlu, "Bu bölgede başarılı olunca da Arap ülkelerine açılacağız. Çünkü, Ortadoğu-Arap dünyası da bizim bölge insanının damak tadıyla uyumlu." dedi.

İsmail Altunsoy – Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52