Kraliyet sofrasının vazgeçilmez lezzeti

İngiltere kraliyet ailesinin sofrasını süsleyen Mihalıççık kirazı bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek.

Kraliyet sofrasının vazgeçilmez lezzeti

Almanya'dan Çin'e kadar ihraç edilen ve İngiltere kraliyet ailesinin sofrasını süsleyen Mihalıççık kirazı bu yıl üreticinin yüzünü güldürecek. Mihalıççık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Özcan, AA muhabirinin yaptığı açıklamada, ilçede ciddi bir kiraz potansiyelinin olduğunu belirterek, Mihalıççık kirazının temmuz ayının ortalarına kadar hasadının yapıldığını kaydetti.

İlçede ihracata yönelik kiraz üretiminin yapıldığını ifade eden Özcan, şöyle konuştu: "Kirazımızın özelliği ziraat 900 çeşidi olmasıdır. Buradaki rakım ve yükseltiden dolayı kirazın hasadı diğer yerlerden daha geç oluyor. Bu Mihalıççık'ın avantajı. Yurt içinde ve yurt dışında çiftçinin ve tüketicinin takdir ettiği bir çeşittir. 8-10 köyde üretim yapıyoruz. 80 bin kiraz ağacından kiraz alıyoruz. Yıllık 600-800 ton rekoltemiz oluyor. 2012 yılında kış mevsimin soğuk olması, dolu yağması ve tozlaşmanın istenilen düzeyde olmaması verimi etkiledi. Kirazda bin 200 ton rekolte bekliyorduk ancak 600-800 ton verim elde edeceğiz. Hedeflenen verimin yüzde 60'ını ancak aldık. Ağaç sayısını 150 bin fidana çıkartmak istiyoruz. Böylece 2 bin ton rekolteye ulaşacağız."

"Kirazımız, İngiltere kraliyet ailesinin sofrasını süsleyecek"
Özcan, rengine, kalitesine, verimliliğine bakıldığında Mihalıççık kirazının iyi bir ürün olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Kirazın çapının 26-28 mm olması gerekiyor. Bizim yurt dışına ihraç ettiğimiz kirazın çapı 26-28 mm arasındandır. Kirazı topladıktan sonra kasalara aktarıyoruz. Daha sonra ilçemizde İl Özel İdaresi tarafından soğuk hava deposunda kirazı depoluyoruz. Daha sonra soğutuyoruz. Yıkayıp temizliyoruz. Çaplarına göre ayırıyoruz. Bunun ardından paketleniyor. Tırlarla yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. Soğuk hava deposunu, 3 yıl süreyle bir firmaya kiraya verdik. Bu firma, Mihalıççık kirazını İngiltere, Fransa, Çin gibi ülkelere ihraç ediyor. Bu kiraz, İngiltere kraliyet ailesinin sofrasını daha önceki yıllarda ulaştırıldı. Kirazımız, 2012 yılında da kraliyet ailesinin sofralarını süsleyecek."

Kirazın, Türkiye'ye ve Mihalıççık'a ciddi oranda ekonomik katkı sağladığına işaret eden Özcan, "Burada kilogramı 3,5-4 liradan satılan kiraz vatandaşa ciddi ekonomik katkı sağlıyor. Bu yıl kirazdan 1 milyon 500 bin lira gelir bekliyoruz. Kirazımız üreticinin ve bölge halkının yüzünü güldürecek" dedi. Özcan, Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi ve Mihalıççıklılar Derneği'nin her yıl Kiraz Festivali düzenlediğini belirterek, bu yıl 8 Temmuz'dan düzenleyecek festivale herkesi beklediklerini de sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52