Fırtına mandalinayı vurdu

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık beldesinde şiddetli fırtına, mandalina bahçesinde zarara neden oldu. 60 dönümlük bahçede hasat edilmeyi beklenen 150 ton mandalinadan yaklaşık 80 tonu yere döküldü.

Fırtına mandalinayı vurdu
Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı, aynı zamanda çiftçi Arslan Eyce’nin 60 dönümlük bahçesinde hasat edilmeyi beklenen 150 ton mandalinadan yaklaşık 80 tonu yere döküldü. Dökülen mandalinalar ise çürüyüp ağaç köklerine zarar vermemesi amacıyla işçiler tarafından toplanarak normal fiyatının yarısına satılıyor.

Üretici Eyce, zarar gören bahçesinde yaptığı açıklamada, fırtına nedeniyle mandalina bahçesindeki ürünlerde büyük zarar meydana geldiğini kaydetti.

Ürün dalındayken 60 dönümlük mandalina bahçesini bir tüccara kabala olarak 60 bin TL’ye sattığını ifade eden Eyce, “Bahçemden bu yıl 150 ton ürün bekliyordum. Ancak yaşanan fırtına nedeniyle ürünlerin çoğu yere dökülüp zarar gördüğü için dalında satmak için anlaştığım tüccar da haklı olarak alımdan vazgeçti. Şimdi dökülen mandalinaları işçilere toplatıyoruz” dedi.

Ürünler zarar görmeden önce kilosunun 75 kuruş olduğunu vurgulayan Eyce, “Yere dökülen mandalinayı ise şimdi 35 kuruşa ancak satabileceğiz. Buda çalıştırdığımız işçilerin parasını karşılayabilecek. Bu yıl zararımız büyük” dedi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarının da gelerek inceleme yaptığını ve bahçesinde yüzde 60 ürün kaybının tespit edildiğini anlatan Eyce, “Fırtına nedeniyle ayrıca ağaçlardaki yapraklar da döküldü ve dalları zarar gördü. Buda önümüzdeki yılda ürün kaybına neden olacak” dedi.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52