Eurostars'dan kobilere tohum desteği

Dünya nüfusundaki artışın çiftçilik ve tarım üzerinde ciddi sonuçları olacağı düşüncesiyle Eurostars Türkiye’de yeni tohum geliştirilmesini finanse ediyor.

Eurostars'dan kobilere tohum desteği
Yenilikçi KOBİ’lere tahsis edilmiş bir Avrupa programı olan Eurostars tarafından finanse edilen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarla ürün tohumları üzerine araştırma çalışmaları yapmak üzere yetkilendirilen ve ProGen adıyla bilinen Özbuğday Grup, orta ve doğu Avrupa’da yeni arpa ve buğday ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla, Institute for Cereal Processing Vienna (AT), Poljoobskrba-Medunarodna Tregovina (HR) ve Saatzucht Donau GmbH (AT) ile ortaklık kurdu. 

Eurostars programı, AR-GE çalışmaları yapan KOBİ’lere yönelik olan ve Avrupa Toplulukları ile 33 EUREKA üye ülkesi tarafından müşterek olarak finanse edilen bir Avrupa Ortak Programı’dır. Eurostars, destek ve finansman erişimini kolaylaştırarak, KOBİ’lerin uluslararası ortak araştırmalar ve inovasyon projelerine öncülük etmelerine teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Program KOBİ’lerin ihtiyaçlarına odaklanmak üzere ayarlanmıştır ve özellikle yeni ürün, proses ve hizmetlerinin geliştirilmesi ile ulusal ve uluslararası pazarlara erişim hedeflemektedir.  

2050 yılında 9 milyara ulaşacağı tahmin edilen dünya nüfusundaki artışın çiftçilik ve tarım üzerinde ciddi sonuçları olabilir. Şu an dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i aç, fakirlik içinde yaşamakta ve tehlikeli bir biçimde tarıma bağımlı durumdadır. ProGen’deki araştırmacılar çevreye zarar vermeden, patojenlere dayanıklı yeni inovatif tohumlar geliştirerek bu sorunları çözmeye çalışmaktadır. 

ProGen Tohum Başkanı Ali Özbuğday, konuyla ilgili, ‘Eurostars EASTBRED projesi, ekibimizin ve teknolojimizin bir diğer kanıtıdır. Çözümlerimiz, yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada tahıl ve buğday ürünlerindeki mantar kirliliğinin olumsuz etkilerini önemli oranda azaltmaya katkıda bulunarak üretici ve tüccarlara büyük değer sağlayacaktır. Bu yeni çözüm uygulama portfolyomuzu çok iyi tamamlayacaktır. Avusturya ve Hırvatistan’dan stratejik tarım uzmanı partnerlerimizle birlikte verimli ve sürdürülebilir bir çözüm sağlayacağımıza eminiz” açıklamasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 00:19

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52