Böğürtlen yemeye doyacaksınız

Mersin'in Silifke ilçesinde çileğe alternatif ürün olarak yetiştirilen ve kilogramı şu an 2,5 ila 3 liradan satılan böğürtlende 350 ton rekolte bekleniyor.

Böğürtlen yemeye doyacaksınız
Mersin'in Silifke ilçesinde, böğürtlen rektoltesinin bu sezon 350 ton olması bekleniyor. Çileğe alternatif ürün olarak yetiştirilen ve kilogramı şu an 2,5 ila 3 liradan satılan böğürtlenin hasadına başladı.

Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör, gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 dönüm alanda üretimi yapılan böğürtlenden yaklaşık 350 ton rekolte beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin ilk böğürtlen hasadının Silifke'de yapıldığını hatırlatan Güngör, ürünün yöre çiftçilerinin önemli geçim kaynaklarından biri haline geldiğini ifade etti.

Böğürtlenin bu yıl hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun ettiğini dile getiren Güngör, "Ağustos sonuna kadar sürecek hasat istihdama da katkı sağlıyor. Çileğe alternatif olarak 2002'de 5 dönüm arazide üretilmeye başlanan böğürtlenin daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz" dedi.

Böğürtlenin üretim maliyeti düşük olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edildiğini aktaran Güngör, bölgenin iklimine adaptasyon sağlayan bu ürünün yüksek verimi nedeniyle çiftçinin yüzünü güldürdüğünü anlattı.

"Bağışıklık sistemini güçlendiriyor"
Taze tüketiminin yanında reçel, marmelat, pasta, kozmetik sektöründe kullanılan ürünün, kısa sürede çiftçinin vazgeçilmezleri arasında yer aldığına dikkati çeken Güngör, şunları kaydetti:
"Aynı zamanda antioksidan ve C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve.  Araştırmalarda böğürtlenin, bünyesinde barındırdığı antioksidanlar ve renk veren maddeler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğunu belirlenmiş. Böğürtlen, organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve. Özellikle flavan açısından zengin olan böğürtlen, kansere karşı adeta kalkan görevi üstleniyor."

Böğürtlenin "şifa kaynağı" olduğuna işaret eden Göngör, günde bir avuç böğürtlen tüketilmesinin sağlık açısından son derece yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52