4 milyar dolarlık ihracat fazlamız var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Türkiye’nin gıda sektöründe net ihracatçı konumda olduğunu belirtti.

4 milyar dolarlık ihracat fazlamız var
Gıdavitrini - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu’nda Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin “tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar” konulu gündemdışı konuşmasına cevap verdi. Bakan Eker, iktidara geldikleri 2002 yılında Türkiye'de tarım sektörünü “stratejik sektör” olarak ele aldıklarını ve ilk kez stratejik plan hazırladıklarını anlattı. IMF ve Dünya Bankasının, Türkiye'ye kredi verme karşılığında dayatılan destekleme politikasını tümüyle değiştirdiklerini belirten Bakan Eker, bu destekleme yönteminin Türkiye'de tarımı ileriye götürmediğini, verimliliği artırmadığını, tarım sektörünü geliştirmediğini gördüklerini ve kökten değiştirdiklerini bildirdi. Bakan Eker, 2002 yılında 24 milyon hektar alanda ziraat yapıldığını ve bunun sonucunda elde edilen 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında 11. sırada yer aldığını belirtti. Alınan tedbirler, uygulanan politika ve stratejiyle 62 milyar dolarlık üretimle Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında 7. sıraya yükseldiğine işaret eden Bakan Eker, “Türkiye gıda sektöründe net ihracatçı durumunda, 4 milyar dolar ihracat fazlasına sahip. Böyle bir tablo varken kalkıp da 'Türkiye her şeyi ithal ediyor' demek, yapılanları başarısızlık göstermek insaf ve gerçeklerle bağdaşmıyor'' dedi.

FAO, Türkiye’nin tarımda sağladığı
başarıyı örnek gösteriyor
Bakan Eker, “Dünyada ticaret yapıyorsunuz. Hiç ithalat yapmadan ihracat yapan ülke var mıdır? Hiçbir ülkede böyle bir şey yok. Bana bir tane örnek gösterin. Öyle bir ülke yok dünyada. O hayal gücünüzün eseridir. Hayal gücünüzü zorlarsanız sizi başka yerlere götürür. Türkiye üretebildiği ürünleri üretiyor, üretimini azami hale getiriyor, verimliliğini artırıyor. Türkiye'nin tarımda sağladığı başarı, BM Gıda Tarım Teşkilatı tarafından örnek gösteriliyor. Önemli noktaya geldik ama burada durmuyoruz” diye konuştu.
Hayvancılık ve bitkisel üretimde 2023 vizyonuna sahip olduklarını belirten Bakan Eker, “Biz Türkiye'yi 2002 yılından devraldığımızda tarımsal üretimi 23 milyar hasıladan alarak, 2011 yılında 62 milyara nasıl çıkardıysak, 2023'te de 150 milyara çıkarmayı hedefliyoruz. Buna rahatlıkla ulaşacağız” açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin tarım arazilerinin bölünmesi gibi önemli bir sorunu bulunduğuna işaret eden Bakan Eker, bunu düzeltmenin çabası altında olduklarını, geçen hafta 270 konu uzmanı ve paydaşlarla çalıştay yaptıklarını, ayrıca 50 bin kişiyle anket düzenleyeceklerini anlattı. Bakan Eker, sorunu daha köklü şekilde çözümlenmesi için yasaya ihtiyaç olduğunu, bunu da Meclis gündemine getireceklerini bildirdi.
Organize tarım sanayi bölgesi kurmak isteyen illere bakanlık olarak yardımcı olduklarını belirten Bakan Eker, bunları 2 yıl içinde bitme şartı getirdiklerini bildirdi.
Meralarla ilgili yeni bir düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını belirten Bakan Eker, meralardan daha verimli ve yüksek düzeyde faydalanmanın söz konusu olacağını ifade etti.
Yaş sebze ve meyvede sözleşmeli üretim modeli getirdiklerini, sanayide işleme imkanı olan meyve ve sebzelerde kalite ve standardı artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Eker, ayrıca ''tarım havzaları üretim modelini'' geliştirdiklerini söyledi. Gerek üretim gerekse kalite ve verimliliği artırma konusunda aldıkları tedbirlerin meyvesini verdiğini ifade eden Bakan Eker, “Türkiye gıda ve tarımda dünden çok daha iyi noktada, yarın bugünden de iyi olacaktır” dedi.
Mart ayında 3 milyar liralık tarımsal destek
Bakan Eker, çiftçiye destekleme olarak 1,9 milyar lirayı hesaplarına aktardıklarını ifade ederek, “Mart ayı içinde yaklaşık 3 milyar lira, Türk çiftçinin cebine nakit destek olarak ödeme yapıyoruz. Haziran ayına kadar toplam desteklerin 6 milyar lirasını ödemiş olacağız. Artık eskiden olduğu gibi bir yıl sonra, taksitler halinde ödemek yerine ilk 6 ayda desteklememelerin yüzde 90'ını ödemiş oluyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, İhracat, FAO, TMMM, Özcan Yeniçeri

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52