2012 yılı çeltik müdahale fiyatı açıklandı

Gıda Bakanı Mehdi Eker, TMO'nun 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik ton fiyatını bin 165 lira olarak açıkladı.

2012 yılı çeltik müdahale fiyatı açıklandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik ton fiyatını bin 165 lira olarak açıkladı. Bakan Mehdi Eker, bu yıl yeni bir uygulama ile ilk kez tüccar ve şirketlerden de TMO'nun çeltik alacağını, ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim edenlere, 30 gün yerine 10 gün içerisinde ödeme yapılacağını açıkladı.

Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Çeltik Çalıştayı ve Tarla Günü etkinliklerine katılan Bakan Eker, üreticinin merakla beklediği 'çeltik fiyatı'nı burada açıkladı.

Çok sayıda üretici ve sektör temsilcisinin hazır bulunduğu programda konuşan Eker, 2011 yılında 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltiğin ton fiyatı bin 60 lira olarak belirlendiğini hatırlatarak "Üreticimizin bir beklentisi var. Çeltik hasadı cari tarih itibariyle henüz yüzde 2'lerde. Ama biliyorum ki, çeltik üreticisi Toprak Mahsulleri Ofisi'nin müdahale fiyatını açıklamasını bekliyor. 'Bizler çeltik üreticisinin aleyhine bir durum oluşmasın, fiyatlar düşmesin' diye TMO müdahale fiyatını açıklayacağım. 2012 yılında biz üretici enflasyonu ve diğer enflasyonları dikkate alarak onların üzerinde, ton başına yüzde 10 ilave ile fiyatı bin 165 lira olarak olarak belirledik. TMO bunu alacak. 'Hayırlı uğurlu olsun.' " dedi.

Bu fiyatın 60 randımanlı Osmancık çeşidine yönelik olduğunu açıklayan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama biz sadece üreticiyi bununla sınırlı bırakmıyoruz. Bizim ilave ödeyeceğimiz, desteklerimiz var. Ton başına 100 lira prim veriyoruz. Bununla bin 265 lira ediyor. Ayrıca ilave olarak mazot, gübre, sertifikalı tohum, toprak analizi destekleriyle birlikte toplamda bin 287 lira ton başına destek sağlamış oluyoruz."

Üreticiye yönelik diğer yenilikleri de anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bir kere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne kayıtlı üreticilerin üretim belgelerinde kayıtlı çeltiğin tamamını TMO olarak alacağız. ÇKS belgesi olmayan üreticiler de ürünlerini emanete bırakabilecekler. Bu yıl ilk defa tam randevulu alım sistemini hayata geçiriyoruz. Yani üretici ofisin kapısında beklemesin diye. Şimdiden söylüyoruz, üretici randevusunu alacak. Günü saati geldiğinde ürününü getirecek, işlemini yapacak ve ürünü teslim edecek. Günü geldiğinde parasını hesabından alacak. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacak. Ürünlerini TMO'nun deposunda emanete bırakanlar, yani ben ürünümü satmıyorum, emanete bırakacağım diyenler, bu yıl itibariyle TMO'dan yüzde 30 avans alabilecekler, anlaşmalı bankalardan bunun karşılığında kredi kullanabilecekler. Bu yıl yeni bir uygulama ile ilk kez tüccar ve şirketlerden de TMO çeltik alımı yapacak. Ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim edenlere, 30 gün yerine 10 gün içerisinde ödeme yapacağız." açıklamasını yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52