Yapılan araştırmalar Türk insanının sütten çok ayran tükettiğini gösteriyor. Gerçekten de yılda 30 kilo ile dünyada kişi başına yoğurt tüketiminin en yüksek olduğu ülke Türkiye. Zaten yoğurt, Türkçe bir sözcük ve Türkçeden dünya dillerine geçmiş bir kelime.
Türkiyede yılda 2 milyon ton yoğurt tüketiliyor
Türkiye süt üretiminin üçte biri yoğurt imalatında kullanılıyor ve yılda 2.2 milyon ton yoğurt tüketiliyor. Bunun 400 bin tonu sanayi yoğurdu. Geri kalanı klasik ev yoğurdu. 2007-2012 yılları arasında yoğurt üretiminde de artış yaşandı. Üretilen yoğurt miktarı, 2007 yılında 723 bin 571 tonken, geçen yıl 1 milyon 52 bin tonu aştı. Buna göre, yoğurt üretimi geçen 6 yılda yüzde 45 arttı.
Yoğurttaki dost bakteriler bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayanın verdiği bilgiye göre gün içinde 3-4 porsiyon yoğurt tüketimi bağışıklık sistemi için önem taşıyor. Yoğurt, hastalık ve enfeksiyonla savaşta rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getiriyor. Yoğurdun içindeki dost bakteriler ise mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kas gelişimine yardımcı olur
Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayanın verdiği bilgiye göre yoğun egzersiz çalışması sonrasında protein içeriği yüksek yoğurt, iyi bir seçim. Protein, kasların kendini toparlaması için gerekli. Ağır egzersiz sonrası yoğurt içeriğinde bulunan karbonhidrat kaslarda azalan depoların doldurulmasına yardımcı oluyor.
Yoğurt kalsiyum deposudur
Kalsiyum, güçlü kemikler ve sağlıklı dişler için önemli. Vücut yeterli kalsiyum aldığında bu, doğrudan kemikler için kullanılıyor. Yoğurt kalsiyumun çok iyi bir kaynağı ama az yağlı olanları daha çok kalsiyum içeriyor. 1 kase tam yağlı yoğurtta kalsiyum oranı, 330 mg. ken 1 kase light yoğurtta 350 mg.
Osteoporozu önlüyor
Kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan, yaygın görülen kemik metabolizması hastalığına deniyor. Osteoporoz-beslenme ilişkisi incelendiğinde, karşımıza yetersiz kalsiyum tüketimi ve D vitamini alımı çıkıyor. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu avantaj yaratıyor. Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayanın verdiği bilgilere göre; Kalsiyum kemiklerin güçlenmesini sağlarken, D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı oluyor.
hurriyet.com.tr
Türk insanı sütten çok yoğurt tüketiyor!
Yapılan araştırmalar Türk insanının sütten çok ayran ve yoğurt tükettiğini gösteriyor.
YORUM EKLE
1
Alo 174'e gelen ilginç şikayetler
2
Süt piyasası 10 kuruş için karıştı!
3
Patates tohumunda dışa bağımlılık bitiyor
4
Türkiye'nin kurabiye devi iflas erteletti
5
Mutfak Dostları'ndan 'Nuh Ambarı' projesi
6
Soya tarımı tekrar yaygınlaşıyor
7
Kerebiç güllaca rakip oldu
8
Dünya gıda, su ve enerji için savaşacak
9
Et üreticilerine Ramazan denetimi
10
Türk Gıda Kodeksi'nde iki değişiklik yapıldı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:37
GÜNEŞ
07:01
ÖĞLE
12:57
İKİNDİ
16:07
AKŞAM
18:42
YATSI
20:01