Kışın turp yazın zencefil tüketin

Kışın turp, yazın zencefil kökü yerseniz, yılın dört mevsiminde sağlığınızı korursunuz.

Kışın turp yazın zencefil tüketin
Sağlıklı uzun yaşamın sırlarından biri de turp yemektir. Çin sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan turpla çok sayıda yemek yapılır.

Sağlıklı beslenmenin yollarından biri mevsime uygun beslenmektir. Çin Mutfağı'nda buna büyük önem verilir. Yazın ve kışın tüketilecek yemekler her zaman ayrı olmalıdır. Sebzelerin içinde özellikle turp sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarından biri olarak görülür ve turpsuz kış düşünülemez. Çin'de turpun önemini anlatan bir de atasözü vardır:

"Kışın turp, yazın zencefil kökü yerseniz,
yılın dört mevsiminde sağlığınızı korursunuz"
Turp birçok vitamin ve mineral içerir, içinde yağ bulunmaz. Ayrıca iştah açıcıdır ve sindirime yararlıdır. Ama bu kadarı turpu anlatmak için yeterli değil. Çin tıbbına göre, insan vücudundaki beş iç organda zehirli maddeler birikir. Bu zehirli maddelerin saklandığı yerlerden biri akciğerdir. Biriken zehirli maddeler özellikle cildi olumsuz etkiler. Akciğer kalın bağırsağı da etkilediği için kabızlık çekilir. Turp işte akciğere en iyi gelen yiyecektir aynı zamanda kalın bağırsağın boşaltımına yardım eder.

Çin'de yemekler ilaç olarak görülür. Yemeklerle tedavi yöntemi ve "ilaçlı yemekler" geliştirilmiştir. Çin'de günlük sebzelerle hastalıkları önleme ve tedavi etme yöntemleri hemen hemen her ailede bilinir. Çin halkı turpu ilaç olarak da kullanır. Örneğin kırmızı turpla pişirilen çorba insanı terletir, soğuk aldıktan sonra nezleye yakalanan ve terlemeyen insanı çabuk iyileştirir; turp suyu safra kesesinde taşın önlenmesini sağlar; beyaz turp ezmesi parotis iltihabını tedavi eder; taze turp suyunu sık sık içmek, tansiyonu düşürür...

Turp bütün Çin'de yetişen yaygın bir sebze. Turpun Çin tarihinde de önemli bir yeri de vardır. Efsaneye göre, 1800 yıldan önce Üç Devlet döneminde Wei Devleti'nin imparatoru Cao Cao ve ordusu güneye savaş açmış. Savaş sırasında ordudaki çok sayıda asker salgın hastalığa yakalanmış. Kritik anda yerel halk orduya turp getirmiş. Turp yedikten sonra askerler kısa zamanda iyileşmişler. Bu sayede Cao Cao ve ordusu savaşa devam edebilmiş ve sonunda savaşı kazanmış.

Çin'de yaygın olarak tüketilen turp kavurma, haşlama ve kızartma gibi yöntemlerle pirişiliyor. Turp yemeklerinin yanı sıra meze ve turşuları da sofralarda sıkça görülür. Çin'de çok sevilen turp yemeklerinden biri kavurmasıdır.



Turp kavurması

"500 gram turp, 40 gram bitki yağı, 25 gram soya sosu, 6 gram tuz, 20 gram sulu nişasta ve az miktarda yeşil soğan, zencefil, sarmısak ve su."

Hazırlanışı:
Temizlenmiş turpu kalın şeritler halinde keselim. Yeşil soğan, zencefil ince şeritler haline getirelim. Sarmısağı doğrayalım. Tencereyi ateşe yerleştirelim. İçindeki bitki yağı ısınınca içine turp şeritlerini koyalım, pişmek üzereyken çıkaralım. Bir kab içinde soya sosu, tuz, sulu nişasta, yeşil soğan ve zencefili suyla karıştırıp sos haline getirelim. Tencereye tekrar bitki yağı koyalım. Yağ ısınınca içine söz konusu sos ve turp şeritlerini birlikte dökelim, sulu nişasta da ilave edelim, karıştıralım. Yemeğimiz hazır.
Afiyet olsun.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52