Dünya hızla obezleşiyor!

Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 400 milyon obez var, 2015'de obez sayısı 700 milyona ulaşacak.

Dünya hızla obezleşiyor!

Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şebnem Aktaran, günümüzde insanların hareketsiz, stresli bir yaşam sürmesi ve düzensiz, dengesiz beslenmesi nedeniyle kilolu insan sayısının hızla arttığını söyledi. Dünya'da 1.6 milyar kişinin fazla kilolu, bunların 400 milyonunun ise obezite olduğunu belirtti. Doç.Dr. Aktaran, şişmanlık ve obezitenin tedavi edilmesi gereken ciddi bir metabolizma hastalığı olduğuna da dikkat çekti. Endokronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aktaran, şişmanlığın önlenmemesi halinde vücudumuzda birçok sistemi etkileyebildiğini, zaman içerisinde diyabet, karaciğer yağlanması, kalp damar hastalıkları, kanda yağlarda yükselme, kas iskelet sistemi bozuklukları gibi bir çok hastalık ortaya çıkabildiğini söyledi.

2015'DE 700 MİLYON OBEZLİ
Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada 2015 yılında fazla kiloluların sayısının 2.3 milyar, obez olanların da 700 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini ifade eden Doç. Dr. Aktaran, şişmanlığın sadece erişkinlerin değil aynı zamanda çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklardan olduğunu dile getirdi. Obezitenin en büyük nedeninin yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz bir yaşam olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Aktaran, "Şişmanlık ile mücadeleye çocukluk çağında başlamalı. Aile ve çocuklara okullarda sağlıklı beslenme öğretilmeli. Fiziksel aktivite arttırılmalıdır" dedi.

HIZLI YEMEK KİLO ALDIRIYOR
Doç. Dr. Şebnem Aktaran şişmanlığın bir çok nedeni olduğuna da dikkat çekerek şöyle konuştu;
"İdeal kiloyu koruyabilmek için besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiye eşit olması gerekir. Eğer harcanandan çok tüketiliyorsa, ya da az harcanıyorsa kilo alınır. Yanlış yeme davranışları (hızlı yemek, öğün atlamak, öğünleri birleştirip yemek, akşam 19.00'dan sonra yemek, şekerli ve doymuş yağlı besinler tüketmek, TV seyrederken yemek, az su içmek) ve hareketsizlik en sık rastlanan nedenlerdendir. Vücutta fizyolojik olarak bazı dönemlerinde kilo almaya yatkınlık olur. Yaşla birlikte metabolizma yavaşlar. Ayrıca ergenlikte, gebelikte, emzirme döneminde, menopozda kilo artışı olabilir. Bu dönemde diyet yeniden gözden geçirilmelidir.

ŞİŞMANLIKTA GENETİK FAKTÖRLER ÖNEMLİ ROL OYNAR
Genetik ve çevresel faktörler şişmanlığın nedeni olabilir. Anne ve babasında şişman olan kişilerde yüzde 35 oranında şişmanlık tespit edilmektedir. Bunun nedeni genetik yatkınlık veya ailede düzensiz ve dengesiz beslenmedir. Şişman kişilerde aile olarak diyet yapmalarını önerildiğinde sonuç daha başarılı olmaktadır. Ayrıca bazı ilaçlar (antidepresanlar, steroid, bazı antidiyabetikler, insülin gibi), hareketsiz yaşam, endokrin hastalıklar (hipotalamusta travma veya başka nedenle uyarı, hipotiroidi, polikistik over sendromu, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci) şişmanlığa neden olabilir. Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52